Adrenal insidentaloma tanılı hastaların klinik, laboratuvar ve radyolojik verilerinin retrospektif analizi
Retrospective analysis of clinical, laboratory and radiological data of patients with adrenal incidentaloma
- Tez No: 710789
- Danışmanlar: DOÇ. SEMA ÇİFTÇİ DOĞANŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Adrenal insidentaloma, hormonal değerlendirme, nonfonksiyone adenom, subklinik Cushing Sendromu, Adrenal incidentaloma, hormonal evaluation, nonfunctional adenoma, subclinical Cushing's Syndrome
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Adrenal insidentalomaların büyük bir kısmı benign ve nonfonksiyone karakterde olsada, bazıları malignite potansiyeli taşıyabilir veya hormon hipersekresyonu ile mortalite ve morbidite artışına sebep olabilir. Bu nedenle adrenal insidentalomalarda hormonal değerlendirme ve klinik takip önemlidir. Biz bu çalışmamızda adrenal insidetaloma hastalarımızın demografik verilerini, hormonal, radyolojik değerlendirme sonuçlarını ve klinik takiplerine ait deneyimimizi sunarak literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Materyal ve Metod: Çalışmamız, hastanemiz Endokrinoloji polikliniklerinde takip edilen 153 adrenal insidentaloma tanılı hastanın dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Çalışmamızda, hastane otomasyon sistemi kullanılarak, hastaların demografik verileri, klinik özellikleri, görüntüleme bulguları, labaratuvar parametreleri, takip sürecine ait klinik notları ve opere edilenlerde histopatololojik değerlendirme sonuçları incelenerek kayıt altına alındı. Bulgular: Toplam 153 hastamızın, 111'i kadın, 42'si erkek ve ortalama tanı yaşı 51'di. Adrenal insidentalomalar en sık gastrointestinal şikayetler sonucu ve en sık bilgisayarlı tomografi ile yapılan görüntülemelerde saptandı. 82'si sol, 42'si sağ 29'u bilateral yerleşimli ve ortalama kitle çapı 27,7 mm'di. Adrenal insidentalomaların %68'i nonfonksiyone adenomdu. Fonksiyone lezyonlar içerisinde ise en sık subklinik Cushing Sendromu görülmekteydi. Nonfonksiyone adenom olarak takip edilen 1 olguda ise sonradan subklinik Cushing Sendromu geliştiği görüldü. Çalışmamızda kitle çapı ve kitle fonksiyonelliği arasında ilişki bulundu ve fonksiyone lezyonlarda kitle çapı daha büyüktü. 34 olguya adrenalektomi uygulandı. Histopatolojik değerlendirmede en sık saptanan lezyon nonfonksiyone adenomdu. Sonuç: Adrenal insidentaloma hastalarına ait verilerimiz literatürle uyumludur ve adrenal kitle çapı ile hormon fonksiyonelliği arasında ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Although most of the adrenal incidentalomas are benign and nonfunctional, some of them may have malignant potential or may cause increased morbidity and mortality with hormone hypersecretion. Therefore, hormonal evaluation and clinical follow-up are important in adrenal incidentalomas. In this study, we aimed to contribute to the literature by presenting the demographic data, hormonal, radiological evaluation results and clinical follow-up experience of our adrenal incidentaloma patients. Materials and Methods: Our study is a retrospective study in which 153 patients with a diagnosis of adrenal incidentaloma followed in the Endocrinology outpatient clinics of our hospital were included. In our study, patients' demographic data, clinical features, imaging findings, laboratory parameters, clinical notes of the follow-up period, and histopathological evaluation results of the operated patients were recorded by using the hospital automation system. Results: Of our 153 patients, 111 were female, 42 were male, and the mean age at diagnosis was 51. Adrenal incidentalomas were most commonly detected as a result of gastrointestinal complaints and most commonly in computed tomography imaging. 82 of them were left, 42 of them were right, 29 of them were bilaterally located and the mean mass diameter was 27.7 mm. Of the adrenal incidentalomas, 68% were nonfunctional adenomas. Subclinical Cushing's Syndrome was the most common functional lesions. Subclinical Cushing's Syndrome developed in one patient who was followed up as non-functional adenoma. In our study, a relationship was found between mass diameter and mass functionality, and the mass diameter was larger in functional lesions. Adrenalectomy was performed in 34 cases. The most common lesion detected in the histopathological evaluation was nonfunctional adenoma. Conclusion: Our data on adrenal incidentaloma patients are compatible with the literature and there is a relationship between adrenal mass diameter and hormone functionality.