Diyarbakır'da 2009–2014 yılları arasında meydana gelen ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümlerin adli irdelenmesi
Investigation of deaths due to firearm injuries between 2009-2014 in Diyarbakir
  1. Tez No: 424870
  2. Yazar: İSMAİL BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÖREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateşli silah yaralanmaları, ölüm, otopsi, adli tıp, ateşli silah, Firearm injury, death, autopsy, forensic medicine, firearm
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Ateşli silah yaralanmalarına bağlı ölümler ülkemizde ve yurt dışında giderek artmaktadır. Ateşli silah yaralanmalarına bağlı ölümler adli tıp açısından otopside elde edilen bulgular ve delillerin adli tahkikatın seyrinde ayrı bir önemi vardır. Bu çalışmada 01.01.2009-¬31.12.2014 tarihleri arasında Diyarbakır il ve ilçeleri ile çevre il ve ilçelerde meydana gelen ve Diyarbakır Grup Başkanlığında otopsileri yapılan Ateşli Silah yaralanmasına bağlı meydana gelen ölüm olgularının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 5440 ölü muayene ve adli otopsi olgusunun raporları retrospektif olarak değerlendirildi. Bunlardan ateşli silah yaralamasına bağlı ölüm meydana gelen 1102 ( % 20,25) olgu çalışmaya dahil edildi. Yaş, cinsiyet, orijin, mevsim, ay, yıl, silahın türü, mermi giriş sayısı, atış mesafesi, elde edilen mermi çekirdeğinin çapı ve yapısı, ek travmatik bulgu olup olmadığı, olay yeri, mermi giriş yeri, alınan örneklerin toksikoloji sonuçlar açısından incelendi. Bulgular: Olguların 879 (% 79,8)' si erkek, 223 (% 20,2)' si kadın, yaş ortalaması 28,82+13,56 (min: 0, max: 82). Ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümlerde cinayet 668 (% 60,6) vaka ile en fazla olurken; 327 (% 29,6) vaka ile intihar, 33 (% 3) vaka ile kaza ve 74 (% 6,8) vaka da orijin belirtilmediği görüldü. Ölümlerin genellikle yaz aylarında oluştuğu tespit edildi. Ölümlerin 735 (% 66,7)' sinde tek giriş yarası olduğu, 149 (% 13,5)' inde beş ve beşten fazla giriş yarası mevcuttu. Ölümlerin 419 (% 38)'inde giriş deliği baş boyun bölgesinde idi. Sonuç: Çalışmamızda tüm adli ölümler arasında ateşli silah yaralanmasına bağlı ölümlerin oranı önceki çalışmalardan daha yüksek bulunmuştur. Olguların bölgemizde yüksek oranda bulunması ateşli silahların denetimi ve kontrolü konusunda yasal düzenlemelerin daha sıkı yapılması ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesinin gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: Firearm-related deaths increase dramatically in both our country and the other countries. This type of death examinations and autopsies which is very significant procedure to find and define evidences have a very important role in forensic medicine due to significant function in criminal investigations. The aim of this study is to evaluate firearm related death examinations and autopsies that occur within the Diyarbakır and other adjacent places 01.01.2009-31.12.2014. Material and Methods: In this study, the reports of 5440 death examinations and forensic autopsy findings are retrospectively analyzed. There were 1102 (20.25%) firearm-related death included in this study. Age, gender, origin, season, month, year, type of weapon, number of bullets in the body, shooting range, the structure of bullet projectile, additional trauma findings, crime scene investigations, bullet entry side and toxicological results of samples were evaluated. Results: 879 (79.8%) were male while 223 (20.2%) of total cases were female. The mean age was 8.82+13.56 (min: 0, max: 82). Homicide was the highest percentage with 668 (60.6%) cases than suicides [327 cases (29.6%)]. Accidents with 33 (3%) cases and other 74 (6.8%) not-originated case were observed. It is detected that most of the cases took place in summer time. The examination showed that there was a single bullet wound in 735 (66%) cases while there were five or more wounds in 149 (13%) cases. Bullet entry hole was at head-neck region in 419 (38%) cases. Conclusion: In this study, the level of firearm-related deaths is found relatively higher than the other studies. The occurrence of high number of such cases proved that, strict legislation of firearm control regulation and raising public awareness about the issue are required.