Anestezi yoğun bakımda 2011-2014 yılları arasında ortaya çıkan enfeksiyonların etkenleri sistemik dağılımı ve antibiyotik direncinin retrospektif incelenmesi
The factors of infections appearing in anesthesia intensive care between 2011-2014,the systemic distribution and studying of its antibiotic resistance retrospectively
- Tez No: 424871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TOKGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hastane kaynaklı enfeksiyon, E.coli, antimikrobiyal direnç, risk faktörleri, Yoğun bakım üniteleri, Hospital-acquired infection, E.coli, antimicrobial resistance, risk factors, Intensive care units
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hastane kaynaklı enfeksiyonlar yüksek mortaliteye neden olan ciddi bir sorundur. Yoğun bakım üniteleri hastane kaynaklı enfeksiyonların en sık görüldüğü birimlerdir. Bu çalışmada, 2011-2014 yılları arasında Dicle Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, III. Basamak YB hizmeti verilen, takip ve tedavi edilen hastalarda gelişen hastane kaynaklı enfeksiyonların dağılımının, etkenlerin ve antibiyotik dirençlerinin retrospektif olarak inceleme amaçlanmıştır. 2011-2014 yılları arasında yatan hastalarda en sık görülen hastane kaynaklı enfeksiyonun VİP olduğu saptandı. En sık izole edilen etkenler gram-negatif bakteriler oldu. En sık izole edilen gram-negatif bakteriler sırasıyla A.baumanii, K.pneumoniae, P.aeruginosa ve E.coli oldu. Üreyen gram-pozitif bakteriler içerisinde de E.faecalis, S.aureus ve S.epidermidis ilk sıralarda yer almıştır. Antibiyotik dirençleri değerlendirildiğinde; A.baumanii için imipenem ve meropenem antibiyotiklerine %90'nın üzerinde oldukça yüksek oranda bir direnç gelişimi söz konusu iken kolistine direnç gelişiminin %3'ün altında gözlendi. K.pneumoniae ve P.aeruginosa için özellikle Meropenem direncinin %20'nin altında seyrederken, Gentamisin ve Siprofloksasin için %40 direnç gelişimi gözlendi. E.coli için yüksek direnç (%100) sefazolin, seftriakson, tetrasiklin ve tikatsilin için direnç gelişimi gözlendi. S.aureus ise en yüksek direnç (%100) ampisilin, metisilin, penisilin, piperasilin, piptazobaktam, sefepim, sefoksitin, sefotaksim, seftriakson, sefuroksim ve siprofloksasin karşı olmuştur. En düşük direnç (%0) linezolid, moksifloksasin, vankomisin, colistin ve daptomycine karşı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Intensive care units are the sites in where the hospital-acquired infections are mostly seen. Hospital-acquired infections are severe issues leading to high mortality. In this retrospective study, we aimed to compare the distribution, causative pathogens and antibiotic resistance of pathogens of hospital-acquired infections in patients followed and treated in 2011-2014 in Dicle University, Level III intensive care unit of Department of Anesthesiology and Reanimation. Ventilator–associated pneumonia were the most recognized hospital-acquired infections in hospitalized patients in 2011-2014. The most frequently isolated pathogens was gram-negative bacteria. The most frequently isolated Gram-negative bacteria of respectively A.baumani new, K.pneumoniae was P. aeruginosa and E. coli. Reproducing the most common gram-positive bacteria in water E.faecalis, S. aureus and S. epidermidis took place in the first place. Antibiotic resistance is evaluated; Imipenem and meropenem antibiotic resistance development in a high rate of over 90% for A.baumani colistin was found to be above 3%, while the development of resistance is concerned. K.pneumoniae and P. aeruginosa, especially for watching less than 20% of the meropenem resistance to gentamicin and ciprofloxacin resistance was observed growth remained around 40%. High resistance to E.coli (100%) cefazolin, ceftriaxone, tetracycline and the development of resistance was observed for tikatsil. The highest resistance S.aureus (100%), ampicillin, methicillin, penicillin, piperacillin, piptazobakta, cefepime, cefoxitin, cefotaxime, ceftriaxone, cefuroxime and ciprofloxacin were against. Low resistance (0%) linezolid, moxifloxacin, vancomycin, colistin and daptomyc was against.