İnfertilite tedavisi gören kadınlarda cinsel mitlere inanma düzeyi
The level of belief in sexual myths in patients undergoing infertility treatment
- Tez No: 424904
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, cinsel mitler, cinsellik, depresyon, anksiyete, Infertility, sexual myths, sexuality, depression, anxiety
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: İnfertilite, reproduktif çağda olan bir çiftin herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmaksızın, en az bir yıl düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmamasıdır. Cinsel mitler, kişilerin cinsel konularda doğru olduğunu düşündükleri, çoğu zaman abartılı, yanlış ve bilimsel değeri bulunmayan inanışlardır. Cinsel bilgi ve eğitim eksikliği; toplumun cinselliğe yaklaşımında katı tutum, tabular ve yasaklarla birleştiğinde birçok cinsel soruna ve cinsel işlev bozukluklarına yol açabilmektedir. Çalışmamızın amacı infertilite tedavisi gören kadınlarda cinsel mitlere inanma düzeyini belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza Ocak 2015 ile Mayıs 2015 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü İnfertilite Polikliniğine başvuran 100 primer infertil kadın hasta ve 78 sağlıklı kadın alınmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ)-Kadın Formu ve Cinsel Mitleri Değerlendirme Formu uygulandı. Verilerin analizinde SPSS 16.0 istatistik paket programı kullanıldı. Bulgular: Otuz cinsel mitin 9'unda cinsel mitlere inanma düzeyi infertil kadınlarda sağlıklı kontrollere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Cinsel mitlere inanma düzeyini; kırsal kesimde yaşama, eğitim süresinin 10 yıldan az olması, geniş aile yapısı, görücü usulüyle evlenme, infertilite ve tedavi süresinin 6 yıldan daha uzun olmasının artırdığı bulundu. Cinsel mitlere inanma düzeyindeki artmanın cinsel doyumda azalma ile ilişkili olduğu saptandı. Çalışmamızda BDÖ, BAÖ ve ACYÖ skorları infertil kadınlarda sağlıklı kontrollere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Sağlıklı kontrollere kıyasla infertil kadınlarda cinsel mitlere inanma düzeyinin yüksek olduğu ve bu yüksekliğin eğitim seviyesinin düşük olması ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Toplumumuzda ve infertil bireylerde yaygın olan mitlerin sönmesi ve daha sağlıklı bir cinsel yaşam için, cinsel eğitimin uygun yaşta, doğru kaynaklardan bireylere verilmesinin gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective : Infertility is defined as failure of fetation in a couple at reproductive age with regular sexual intercourse at least for one year without any contraseption method being used. Myths are thoughts people think they are true. Sexual myths are mostly exaggerated and false beliefs which have no scientific background. Lack of sexual knowledge and education, when combined with society's strict behavior, taboos and restrictions about sexuality can lead to several sexual problems and sexual dysfunctions. The purpose of this study was to determine sexual myth belief ratio in infertile women. Materials and methods: Our study included 100 primer infertile women who applied to Dicle University Faculty of Medicine Gynecology Infertility Policlinic between January-May 2015 and and 78 fertile women. Participants had answered the questions of Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Arizona Sexual Experience Scale (ASEX) -Woman form and sexual myth evaluation form. Results have been analysed with SPSS 16.0. Results: The levels of belief on 9 sexual myths in 30 were significantly higher in infertile women compared to fertile women. We have found that various parameters has augmented belief on sexual myths, as living in countryside, education, family type, blind date marriage, infertility and treatment duration. Evidence suggests that, impairment of sexual satisfaction increases the belief levels on sexual myths. BDI, BAI and ASEX scores has been found significantly higher in infertile group compared to fertile group. Conclutions: Belief on sexual myths has been found significantly higher in infertile women compared to fertile women. Low education has been found associated with higher belief levels. It is important to get sexual education from right sources in the right time which is essential for a better sexual life and reduction in sexual myth belief levels.