Elektif cerrahi planlanan kadın hastalarda sezeryan ve diğer elektif cerrahiler arasında preoperatif anksiyete karşılaştırması
Comparison of preoperative anxiety between cesarean section and other elective surgery in women patients who scheduled for elective surgery
- Tez No: 424913
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHİR KUYUMCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, Preoperatif Anksiyete, Anket, APAIS, anesthesia, preoperative Anxiety, the survey APAIS
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Anesteziyoloji çalışmalarında anestezinin kalitesini belirlemek için anket çalışmaları eskiden beri yapılmaktadır; ancak bu çalışmalar yeterli sayıda ve detayda değildir. Bu nedenle bu çalışmayla elektif cerrahi planlanan kadın hastalarda sezeryan ve diğer cerrahi klinik hastalarının demografik özelliklerini tespit etmek, bunların anksiyete ve bilgi edinme düzeyi üzerine etkisini belirlemek, sezeryan hastaları ile diğer klinik cerrahi hastaları arasında anksiyete farkını araştırmayı istedik. Anestezi polikliniğine müracaat eden hastalardan preoperatif dönemde anket formlarını doldurmaları istenmiştir. Anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, çocuk sayısı gibi demografik bilgilerle planlanan operasyon türü, daha önceden anestezi ile karşılaştı mı? Bölgesel anesteziyi biliyor mu? sorularının sorulması planlandı. İkinci bölümde anestezi ve cerrahiye bağlı anksiyeteyi ve bilgi edinme isteğini ölçmek için Amsterdam Preoprative Anxiety and Information Scale (APAIS) testi kullanılarak hastaların anksiyete düzeyinin ölçülmesi planlandı. Çalışmamızın sonuncunda; cerrahi operasyon ve anestezi uygulamalarının hastalar için önemli bir anksiyete faktörü olduğu, preoperatif dönemde hastaların kaygılarının yüksek olduğu, preoperatif anksiyete düzeyinin eğitim düzeyi yüksek olanlarda ve sezeryan hastalarında anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı. Çalışma grubumuzda eğitim seviyesinin lisans ve lisansüstü olması, preoperatif anksiyetesi olan hastalar ve planlanan ameliyatın sezeryan oluşu bilgi edinme isteklerinde anlamlı olarak artmaya neden olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Surveys to determine the quality of anesthesia in anesthesiology work is being done for a long times; but these studies are not sufficient in number and detail. Therefore, with this study we wanted to determine the demographic characteristics of caesarean section and other clinical patients, determine the effects of these on anxiety and information level, investigate anxiety difference between elective surgery and cesarean section in female patients who scheduled for elective surgery. Filling the questionnaire was asked from the patients who were admitted anesthesia clinic preoperatively. The questionnaire consists of two parts. In the first section It was planned to be asked the demographic data such as age, gender, education, marital status, number of children, and questions such as the type of operation planned for, you have previously met with anesthesia, do you know regional anesthesia? In the second section it was planned to use Amsterdam Preoprativ Anxiety and Information Scale (apais) to measure anesthesia and surgery-related anxiety level and information requests As a result of our work; it was found that surgery and anesthesia is a major anxiety factor for patients, patients have high anxiety during preoperative period, preoperative anxiety level is significantly higher in high level of education and in cesarean patients. In our study group, it was detected that undergraduate and graduate education level, patients with preoperative anxiety and because of scheduled surgery is caesarean section caused a significant increase of information requests.