Toplumda gelişen pnömoni tanısı ile hastaneye yatırılan çocuk olguların değerlendirilmesi
Evaluation of juvenile cases hospitalized with the diagnosis of community-acquired pneumonia
  1. Tez No: 424912
  2. Yazar: VEYSEL AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELAT ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, sosyodemografik, toplum kökenli pnömoni, Childhood, socio-demographic, community acquired pneumonia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma Dicle Üniverstesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Kliniği'nde toplumda gelişen pnömoni (TKP) tanısı ile hastaneye yatan çocuk ve adolesanlarda klinik, radyolojik, laboratuvar ve sosyodemografik özelliklerin belirlemesi ve değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya 1Ocak 2011-31Aralık 2014 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Çocuk Acil Servisine başvuran 0-18 yaşları arasında, başvurudan 48 saat öncesine kadar antibiyotik kullanmayan, klinik olarak toplumda gelişen pnömoni tanısı almış 200 hasta alınmıştır. Olguların, demografik ve klinik özellikleri ile birlikte başvuru anındaki tam kan sayımı, eritrosit sedimantasyon hızı, C-reaktif protein, immünglobülinler, kan kültürü, sonuçları kaydedilmiştir. PA akciğer grafisi değerlendirilmiştir. Hastalarımızın %65.5'si (n=131) erkek iken, %34.5 'i (n=69) kız idi . 200 hastanın 97'si (%48.5'i) 2 ile 5 yaş arasındaydı. Hastaların 156'sında (%78'i) anne baba arasında akrabalık yoktu. Hastaların 175'i (%87.5) Sağlık Bakanlığı Ulusal Bağışıklama Programına göre tam aşılı idi. Hastaların 197'sinin (%98,5) ailesinde pnömoni öyküsü olmadığı görüldü. Hastaların 157'si (%78,5'i) ilde, 43'ü (%21,5'i) ise kırsalda yaşamaktaydı. Hastaların 76'sı (%38) ilkbahar , 73'ü (%36,5) kış, 32'si (%16) sonbahar 19'u (%9,5) yaz mevsiminde hastanemize başvurmuştu. Hastaların 25'inde ek hastalık saptanmış olup; 11 hastada (%5,5'i) Down sendromu, 7 hastada (%3,5'i) nörometabolik hastalık, 5 hastada (%2,5'i) asiyanotik konjenital kalp hastalığı, 2 hastada (%1'i) hipertiroidi mevcuttu. Hastaların başvuruda çekilen PA akciğer grafilerinde 150 hastada (%75'i) hiler infiltrasyon, 24 hastada (%12'si) konsolidasyon, 17 hastada (%8,5'i) yaygın infiltrasyon, 9 hastada (%4,5'i) atelektazi saptandı. Hastaların 44'ünde (%22'si) solunum yetmezliği, 9'unda (%4,5'i) atelektazi 1'inde (%0,5'i) plevral efüzyon gibi komplikasyonlar gelişmiştir. Hastaların sadece 25'inde kan kültürü çalışılmış olup bunların sadece 12 (%..48) sinde kan kültüründe üreme olduğu tespit edildi. Kan kültüründe üreme olan hastaların 5'inde S.epidermidis, 2'sinde Pseudomonas auroginosa, 2'inde ise S.saprophyticus, 2 sinde stafilococcus hominis, 1'inde Stafilokokkus capitis ürediği kaydedildi. Çalışmamızda TKP tanısı ile yatırılan çocukların demografik özellikleri, risk faktörleri ve klinik özellikleri değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the clinical, radiological, laboratory, and sociodemographic features in children and adolescents who were hospitalized with the diagnosis of community-acquired pneumonia (CAP) at the Pediatric Pulmonology Clinic of Dicle University School of Medicine. The study included 200 patients with the diagnosis of CAP, ages 0–18 years, who were admitted to the Pediatric Pulmonology and Pediatric Emergency Room of the Pediatric Hospital in Dicle University School of Medicine between January 1, 2011 and December 31, 2014, and had no history of antibiotic use 48 hours before admission. The results of complete blood count, erythrocyte sedimentation rate, C- reactive protein, serum immunoglobulin, and blood cultures the cases were recorded together with demographic features and clinical presentation. Posterior–anterior (PA) lung graphies of the cases were evaluated. The study population comprised 65.5% (n=131) males and 34.5% (n=69) females. The ageof 97 patients (48.5%) ranged between 2 and 5 years. Parents of 156 patients (78%) were not consanguineous. Vaccinations of 175 patients (87.5%) were completed according to National Immunity Programme of Health Ministry. No history of pneumonia was present in families of 197 patients (98.5%). The number of patients living in the center of the city was 157 (78.5%), and the number of patients living in the country side was 43 (21.5%). Throughout spring 76 patients (38%), throughout winter 73 patients (36.5%), throughout autumn 32 patients (16%), and throughout summer 19 patients (9.5%) were admitted to the hospital. A total of 25 patients had secondary diseases such as Down syndrome in 11 patients (5.5%), neurometabolic disease in 7 patients (3.5%), acyanotic congenital heart disease in 5 patients (2.5%), and hyperthyroidism in 2 patients (1%). PA graphies recorded on admission showed complications such as hilar infiltration in 150 patients (75%), consolidations in 24 patients (12%), diffuse infiltration in 17 patients (8.5%), atelectasia in 9 patients (4.5%), and pleural effusion in 1 patient (1%). Blood cultures were performed for only 25 patients (12.5%), and only 12 of them (48%) had bacterial growth. Among the patients who showed bacterial growth in their blood cultures, 5 cases had Staphylococcus epidermidis, 2 cases had Pseudomonas aeruginosa, 2 cases had S. saprophyticus, and 1 case had S. capitis. In our study, the demographic features, risk factors and clinical presentations of the children hospitalized with CAP diagnosis were evaluated.