Üniversite sınavına hazırlanan ve özel dershanelere devam eden lise son sınıf öğrencilerinin kendilerinde algıladıkları ego durumları ile sınav kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between exam anxiety level and perceived ego states of the high school students that prepare to take university entrance exams by going to private classroms
  1. Tez No: 424954
  2. Yazar: SABAHATTİN MEŞE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİS ÖZERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sınav kaygısı, Ego Durumu, Ego Durum Enerjisi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversite sınavlarına (YGS ve LYS) hazırlanan lise 12.sınıf öğrencilerinin kendilerinde algıladıkları ego durumları ile sınav kaygısı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bunun yanı sıra, cinsiyet ve ego durumlarının sınav kaygısını yordayıp yordamadığını ve örneklemi oluşturan öğrencilerin ego durum enerjilerini incelemektir. Çalışma grubu, 2014-2015 öğretim yılında Ankara İli Çankaya ilçesindeki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 6 resmi Anadolu liselerinde öğrenim gören 535 (Kız= 307; Erkek= 228) öğrenciden oluşmaktadır. Öğrencilerin yaş ranjı 16-19 arasında değişmektedir. Araştırmada veriler Ego Durum Ölçeği: EDÖ (Arı, 1989), Sınav Kaygısı Ölçeği: SKÖ (Öner, 1990) ve Kişisel Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları lise 12. sınıftaki kız öğrencilerin sınav kaygılarının erkeklerinkinden anlamlı olarak daha yüksek olduğunu göstermiştir. Ayrıca ego durumlarının cinsiyetle birlikte öğrencilerin sınav kaygılarını anlamı olarak yordamadığı bulunmuştur. Ego durumlarından sadece Yetişkin Ego durumunun sınav kaygısı kuruntu boyutunu yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır. Yine ego durumlarının cinsiyete göre anlamlı olarak dağılmadığı bulgusuna ulaşılmış olup örneklemi oluşturan öğrencilerin ego durum enerjilerinin koruyucu ebeveyn ego durumu olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bulgular ilgili literatüre dayanılarak tartışılmış, gelecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.Araştırma kapsamında tüm verilerin anlamlılık düzeyi p< .05 düzeyinde sınanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of the present study is to investigate the relationship between exam anxiety and ego state that is perceived by the high school students at the 12th grade and prepare to take university entrance exams (YGS and LYS). In addition to this, the current study aims to investigate whether gender and ego states predict exam anxiety as well as to examine the dominant energy of the students from the sample size. The study group consists of 535 (307 female 228 male) students that study at 6 official Anatolian high schools which are in the city of Ankara and the county of Çankaya and are connected to the Ministry of Education in 2014-2015 education year. The age range of the students is 16-19 years old. The data was collected by using Ego State Scale: EDÖ (Arı, 1989), Exam Anxiety Scale: SKÖ (Öner, 1990) and a demographic questionnaire. The results revealed that the exam anxieties of the female students at the 12th grade are significantly higher than the male students. Furthermore, it was found that ego states and gender did not significantly predict exam anxiety and only the Adult Ego among the ego states predicted exam anxiety on a delusional dimension. Moreover, it was found that ego states were not significantly distributed with gender and the state ego energy of the students from the sample size are found to be protective parent ego states.