Hizmetkâr liderliğin lidere duyulan güven aracılığı ile işe adanmışlık üzerindeki etkisi
The impact of servant leadership on the mediator role of trust in leader and job involvement
- Tez No: 424961
- Danışmanlar: PROF. DR. DENİZ BÖRÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Hizmetkâr Liderlik, Güven, Lidere Güven, İşe Adanmışlık, Leader, Servant Leadership, Trust, Trust in Leader, Job Involvement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
Özel sektör işletmelerinin başarısında; kıt kaynakların kullanımı, insan kaynağının rolü ve iş gören verimliği gün geçtikçe önem kazanmasıyla birlikte, önem kazanan konulardan birisi de çalışanların işe adanması olmuş ama maalesef işe adanma davranışı üzerinde son yıllarda fazla araştırma yapılmamıştır. Az da olsa işe adanma davranışları üzerine yapılan araştırmalarda, işletmeler için işe adanmanın önemine ve işe adanmayı etkileyen faktörlere değinilmektedir. Bu çalışmada da, işe adanmayı doğrudan etkileyen hizmetkâr liderlik tarzı ile bu etkide lidere duyulan güvenin aracılık rölü incelenmiştir. Bu amaçla, İstanbul merkezli farklı sektörlerde faaliyet gösteren bir holdingin 1180 yönetici pozisyonlu çalışanından veri toplamak adına anket uygulanmıştır. Toplanan veriler istatistiki analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda ise; hizmetkâr liderliğin, lidere duyulan güven aracılığıyla işe adanmışlık üzerinde pozitif yönlü etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, hizmetkâr liderligin ve lidere güvenin ayrı ayrı işe adanma üzerine pozitif yönlü ve anlamlı katkısı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As the use of limited resources, human resources and the efficiency of employees have important role to play in the success of private sectors, one of the issues that comes to the fore is employees' job involvement. However, the behaviour of job involvement has received little attention from researchers in recent years. The studies in relation to job involvement to date have partly addressed the importance of job involvement for private sectors and the factors impinging on this issue. In the present study, the role of servant leadership, which has a direct influence upon job involvement, as well as the mediator role of trust in leader have been investigated. To this end, a questionnaire was administered to managers (N=1180) of an Istanbul-based holding operating in a variety of sectors. The data gathered was subjected to statistical analysis. The findings of this study suggest that servant leadership has a positive effect on the mediator role of trust in leader and job involvement and that both servant leadership and trust in leader have positive and meaningful effects on job involvement.