Moda akımlarının, giysi koleksiyonu oluşum sürecine etkisinin araştırılması
Study on the effects of fashion trends on occurence process of clothing collection
  1. Tez No: 424972
  2. Yazar: NURAY MEHRALİ
  3. Danışmanlar: PROF. AHMET ÖNER GEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fashion Phenomenon, Fashion Trends, Clothing Collection, Design Process
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu tez çalışmasında modanın sürekli değişen yapısının yanı sıra, moda olgusu ve moda döngüsü, insanların süslenme ve beğenilme duygusu, diğer insanlardan farklı görünme isteği, toplumsal yaşamda statü farklılıklarını etkileyen sosyal, kültürel ekonomik etkileşimler; kısaca insanlığın tüm yaşam evrelerinde, etkisini gösteren, moda olgusu incelenmiş ve moda eğilimlerinin nasıl ortaya çıktığı açıklanmıştır.“Moda Akımlarının Giysi Koleksiyon Oluşum Sürecine Etkisinin Araştırılması”başlıklı tez çalışmasının ikinci bölümünde, 19. Yüzyıl ve günümüz moda akımlarına yer verilerek, tarihsel süreçteki değişimleri ve toplumsal etkileri, literatür taraması yapılarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise, günümüz yaşamına önemli ölçüde yön veren moda eğilimleri, giyim endüstrisinde giysi koleksiyon hazırlama süreci, tasarım süreci ve aşamaları, moda akımlarının günümüze yansımaları dikkate alınarak irdelenmiştir. Son olarak, giysi koleksiyon hazırlama süreci, üretim, maliyet, satın alma ve koleksiyon sunumu örneklerle anlatılarak, konuyla ilgili incelemeler yapılmıştır. Araştırmanın genel amacı, moda sektöründe yer almak isteyenler için yardımcı bir yazın oluşturmaktır. Anahtar Kelimeler Moda Olgusu, Moda Trendleri, Giysi Koleksiyonu, Tasarım Süreci.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, beside the continuous changing nature of fashion, the fashion phenomenon and the fashion cycle, the people's feeling of adornment and self-admiration, the desire for looking different from other people, social, cultural and economic interactions that affect the status differences in social life; in short, the fashion phenomenon that takes effect in all stages of human life has been examined and it was explained how the fashion trends emerged. In the second part of the thesis work with the title“Study on the Effects of Fashion Trends on Occurrence Process of Clothing Collection”, the changes during the historical process and its social impacts have been examined by reviewing the literature and giving place to some of the 19th century and today's fashion trends. In the third part, the fashion trends that considerably dominate our contemporary life have been examined by considering the fallout of the preparation process of clothes collection in the clothing industry, the design process and stages, and the fashion trends into today's life. Finally, the preparation process of making clothes collection, production, cost, purchase and the presentation of a collection have been explained through samples and an examination has been conducted on the subject. The overall objective of the research is to create an auxiliary literature for those who want to get involved in the fashion sector.