Yücal Balku: Hayatı ve eserleri
Yücel Balku: His life and works
- Tez No: 425015
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yücel Balku, biyografi, öykü, Hayalet Gemi, yaratıcı yazar.., Yücel Balku, biography, story, Ghost Ship, creative writer..
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Yeni Türk Edebiyatı alanında yapılan inceleme çalışmalarının sayı olarak nispeten yeterli görünmesine karşın, bu çalışmalardaki konu çeşitliliğinde tekdüzelikler göze çarpmaktadır. Söz gelimi, edebiyat tarihindeki ağırlıkları dolayısıyla popülerlik yönünden daha şanslı görünen sanatçılar üzerine kimi zaman onlarca çalışma yapılmasına rağmen, iyi ürünler verdiği halde hayatı ve metinleri üzerine herhangi bir çalışma yapılmayan kıymetli sanatçılarımız, bir köşede“anlaşılmayı”ve“anlatılmayı”beklemektedir. Biz, bu eksikliği bir nebze olsun giderebilmek amacıyla, hayatını yazıya adayan fakat kendisi hakkında herhangi bir akademik çalışma yapılmayan Yücel Balku'nun hayatını ve eserlerini, toplu bir şekilde değerlendirdik. Üç bölüm halinde tasarladığımız çalışmamızı;“hayatı, eserleri”kavramları etrafında alt başlıklara ayırmayarak ortaya bir inceleme çalışmasından çok, bir“sanatçı biyografisi”çıkartmayı amaçladık; böylece yaratıcı yazarın beslendiği kaynakların ne olduğu; ilham aldığı kişi, nesne ve anlatıların metne nasıl yansıdığı; kurmaca ve gerçeğin birbiri içine nasıl sızdığı, konularını da gün yüzüne çıkartmayı amaçladık. Bu doğrultuda Yücel Balku'nun metinlerini, günlüklerini, mektuplarını v.s. inceleyerek edindiğimiz bilgileri; onunla birebir temas kurmuş aile bireyleri ve dostlarından edindiğimiz bilgilerle destekleyerek çalışmamızın içeriğini zenginleştirdik.
Özet (Çeviri)
Although the studies in Modern Turkish Literature look relatively sufficent, the uniformities on the variety of subjects are observed. For example, although there are sometimes dozens of studies on artists appearing more fortunate in terms of weight in the literary history by reason of popularity, our precious artists whose life and works haven't been studied so far despite releasing good products, expected to be told and understood in a corner. We, in order to deal with this issue, evaluated the life and works of Yücel Balku who devoted his life to writing but never been the subject to any academic research so far. Rather than an inspection study, we aimed to write an“artist biography”which designed as three section, only around the concepts of“His Life and Works”without giving sub-headings. Thus, we also aimed to reveal the issues like; what kind of sources he is fed by, people or person who inspired, how the object and referances are reflected in the text, and how fiction and reality merge into each other. We enriched the content of our work by supporting the information we get from his family and friends contacted with him directly, with the information taken from his texts, diaries, letters etc.