Yücel Balku'nun hayatı ve hikâyeleri üzerine bir inceleme
A study on Yücel Balku's life and stories
  1. Tez No: 601514
  2. Yazar: TUĞBA GÜNER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN MURAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yücel Balku, Türk Hikâye Yazarı, Fantastik Hikâye, Iğdır, Bursa, Yücel Balku, Turkish Story Writer, Fantastic Story, Iğdır, Bursa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Yücel Balku, 1969 yılında Iğdır'da doğar. Çocukluğunun bir bölümünü burada geçiren yazar, daha sonra eğitim hayatına İstanbul ve Sakarya'da devam eder. Bursa Uludağ Üniversitesi İktisâdi ve İdâri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olur. 1988'de Bursa'ya yerleşir. 1992'de arkadaşlarıyla Prometheus adlı bir dergi çıkarır. İlk hikâyesi olan Boğanak'ı bu dergi için yazar. Yazarlık hayatına Hayalet Gemi dergisinde hikâyeler yazarak devam eden Yücel Balku, bu dergide çeviriler de yapar. Yücel Balku, 2000 yılında İnkılâp Kitabevi Öykü Ödülü'nü kazanır. Bir yıl sonra 2001 yılında Ahmet Hamdi Tanpınar Deneme Yarışması'nda birincilik ödülünü alır. 15 Aralık 2003 yılında geçirdiği kalp krizi sonucu hayattan ayrılır. Tüm yazıları tek bir kitapta toplanıp Sükût Ayyuka Çıkar (Bitmemiş Külliyat) adıyla kitaplaştırılır. 1990 sonrası hikâye yazarı olarak niteleyebileceğimiz Yücel Balku, hikâyelerinde fantastik öğeler kullanmış; konu, kurgu, tema ve şahıs kadrolarında çok zengin bir çeşitliliğe ulaşmıştır. Hikâyelerinde ölüm, ihanet, yılan, düş gibi ortak imgeler kullanmış ve bu leitmotivlerle eserleri arasında organik bir bağ kurmuştur.
Özet (Çeviri)
Yücel Balku, was born in Iğdır. Where he spent some time of his childhood, in 1969. Later, he continued his study in İstanbul and Sakarya. He graduated from University of Uludağ, Faculty of Economics and Administrative Sciences, Department of International Relations and settled in Bursa in 1988. Balku, published a magazine named Prometheus with his friend in 1992. He wrote Boğanak, his first story for Hayalet Gemi and continued his writing career by writing and translating stories fort he same magazine. In 2000, Balku won İnkılâp Kitabevi Story Award. A year later, in 2001, he was awarded the first prize for Ahmet Hamdi Tanpınar Essay Award. He died of a heart attach on December 15, 2003. All his writings were collected in a single book and published with the title of Sükût Ayyuka Çıkar (Unfinished Corpus) Yücel Balku, who can be described as a story writer after 1990, used fantastic elements in his stories and achieved a rich variety in terms of topics, fiction, themes and characters. In his stories, he used common imeges such as death, betrayal, snake, dream and established an organic bond between these motivations and his Works.