Muhasebe hata ve hilelerinin meslek etiği açısından değerlendirilmesi ile örnek bir uygulama
Evaluation of professional ethics of accounting errors and cheating example with an application
- Tez No: 425055
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM METİN AYCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Hata, Hile, Etik, Accounting, Mistake, Cheats, Ethics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yapılan bu çalışmada, muhasebe mesleği ve meslek mensuplarının etiksel boyutları ile muhasebede yapılan hata ve hile konuları ele alınmıştır. Öncelikli olarak muhasebenin genel yapısı ile muhasebe mesleği hakkında bilgi verilmiş, daha sonra muhasebe mesleğinin ahlaksal boyutu ve bununla ilgili olarak muhasebede yapılan hata ve hile konuları incelenmiştir. Meslek mensuplarını etik dışı davranışlara yönelten pek çok neden çalışmanın teorisi içinde incelenmiştir. Ancak bağımsız meslek mensuplarının etik dışı davranışlar dışında kasti olmayarak yaptığı hatalar da vardır. Bunlar, etik dışı kabul edilen, kasti olarak bir amaç için yapılan hatalardan diğer bir deyişle hilelerden farklıdırlar. Bu hataların etik dışı olup olmadıkları“kasıt”unsurundan anlaşılmaktadır. Bağımsız muhasebe meslek mensupları bazen istem dışında hatalar yapabilmektedirler. Bu hatalar genelde, ya meslek mensubunun dikkatsizliğinden ya da bilgisizliğinden kaynaklanmaktadırlar. Bu çalışmada İstanbul örnekleminde, bağımsız muhasebe meslek mensuplarını etik dışı davranışa ve hata yapmaya yönlendiren en güçlü faktör veya faktörlerin neler olduğu araştırılmıştır. Ayrıca araştırmada, bazı değişkenler ile etik dışı davranışa yönlendiren temel faktörler arasındaki ilişkiler de araştırma konusu yapılmıştır. Çalışma sonunda bir anket düzenlenmiş ve muhasebeci-mali müşavirlerin eğitim düzeyi, deneyim ve tecrübeleri, muhasebe mesleğinin etiksel boyutu ve muhasebe hata ve hileleri ile ilgili çeşitli görüşleri alınmıştır.
Özet (Çeviri)
İn this study, it was worked on the accounting profession ethical dimensions of members of the profesion and accounting error and cheats. First of all, it is examined general structure than informed abaout accounting profession related to accounting errors and cheats. There are many reasons that redirect non-ethical behavior are adressed in the any of this study. How ever, members of independent professions may make non-indentional mistakes but these are not non-ethical behaviors. They are differ from non-ethical behaviors and mistakes. On the ofter saying, that is the cheat. İt is understcod by the element of intent that these mistakes are non-ethical or not. İndependent members of accounting of professions may rorely make mistakes. These errors, in general, are resourced either carelessness of the member or ignoronce. İn this study, the somple of İstanbul City, it was examined what the most powerfull factor/ or factors that are redirect the independent accounting members of accounting profession make mistake and also investigoted the relations between same variants and basic factors that are above. Finally, it was made questionnaire in this questionnaire, it was examined financial advisor and accounters educadional. Lewel and their experience.