İlçe sağlık merkezlerinde çalışan personelin tükenmişlik düzeylerinin iş tatmini düzeylerine etkileri üzerine bir çalışma
Community health centers, health centers, community health centers personnel burnout levels affect job satisfaction levels
- Tez No: 425079
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM METİN AYCİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Personeli, İş Tatmini, Tükenmişlik, Health Care Providers, Job Satisfaction, Burnout
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırma Hatay/ İskenderun ve Arsuz ilçelerinde bulunan sağlık ocakları, aile hekimliği ve toplum sağlığı merkezinde çalışan sağlık personelinin, tükenmişlik ve iş tatmini düzeylerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla, tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına, ik ilçede çalışan 100 sağlık personelinden, anket uygulamasını kabul eden sağlık personelinden alınmıştır. Anketler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 13.0 paket programında değerlendirilmiştir. Araştırmada genel olarak iş tatmini etkileyen faktörlerin meslek, çalışılan birim, meslek seçimi, mesleğin uygunluk durumu, mesleğe bağlılık durumu, mesleğinde kendini geliştirmek için yapılan faaliyetler, yönetici görev, ek görevler, çalıştığı kurumun kişisel bilgi, beceri ve yetenekleri geliştirici olanaklar sağlama durumu, çalışma nedeni, iş yerinde sorun yaşama durumu ve gelir düzeyi olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak araştırmada kullanılan her iki ölçeğin birbirine benzer özelikte sonuçlar verdiği ve araştırmaya katılan sağlık personelinin genel olarak iş tatmin ve tükenmişlik düzeyleri normal bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ışığında; sağlık personelinin tükenmişlik düzeylerinin iş tatmini düzeylerine etkisi dolayısıyla hizmetin etkinliğini artırmak amacıyla, yöneticilere ve iş tatmini ve tükenmişlik ile ilgili çalışma yapacak olan araştırmacılara yardımcı olabilecek öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Research Hatay/İskenderun and Arsuz townships health, family medicine and community health at the Centre of health personnel, burnout and job satisfaction in order to determine the factors that affect the levels, was made as an identifier. Research, Mr. employee, 100 health staffs in the county survey was taken over from health staff, the application was accepted. Surveys under use of SPSS (Statistical package for social sciences) 13.0 packages of programme. The factors which lead to develop the satisfaction with the work generally, research occupation, work, choice of career, career availability, unity, engagement for the occupational status, even in lines of business, the administrator's job additional duties, the personal know, skills and abilities of the running organisation of the developers provide status, are able is to be handled because the problems work on the status and income level. Consequently the study does not use the stools which scale both to each other the results of the health staff alike in the survey taken part and as a rule ordered about the highest job satisfaction. In view of the achieved results; levels of Burnout of the health staff job satisfaction for the improvement of the effectiveness of the service and therefore influence, to managers and job satisfaction can help to work the researchers with proposals.