Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde yüklenicinin temerrüdü halinde 3. kişinin hukuki durumu
The legal status of the third party when contractor delays
- Tez No: 425095
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRE CUMALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arsa, Kat, İnşaat, Yüklenici, Üçüncü Kişi, Land, Flat, Construction, Contractor, Third Party
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Tezin konusu, yüklenici ile arsa sahibi arasındaki kat karşılığı inşaat sözleşmesi ilişkisinden doğan eser üzerindeki bağımsız bölümlere malik olma amacıyla yüklenici ile hukuki ilişkiye giren üçüncü kişinin yüklenicinin temerrüdü halinde hukuki durumudur.Yüklenici ile arsa sahibi arasındaki hukuki ilişkinin yükleniciden bağımsız bölüm satın almak isteyen üçüncü kişilerin hukuki durumunu etkilemesi sebebiyle, çalışmanın birinci bölümü genel olarak kat karşılığı inşaat sözleşmesinin incelenmesine ayrılmıştır. İkinci bölümde ise; üçüncü kişilerin yükleniciden hak iktisap ediş şekilleri ve buna göre üçüncü kişilerin değişen hukuki durumları belirlenmiştir. Buna göre; üçüncü kişilerin yükleniciden hak iktisap ediş şekillerinin; taşınmaz satış sözleşmesi, alacağın temliki veya taşınmaz satış vaadi sözleşmesi olarak nitelendirilebileceği tespit edilmiş ve buna uygun olarak üçüncü kişilerin hukuki durumu incelenmiştir. Yüklenicinin temerrüdü halinde üçüncü kişinin hukuki durumunun belirlenebilmesi adına öncelikle temerrüt kavramı ve arsa sahibinin seçimlik haklarıyla bunların özellikleri incelenmiş, farklı ihtimaller karşısında üçüncü kişinin hukuki durumunun ne şekilde değişeceği tespit edilmiştir. Çalışma; doktrinde daha önce konuya ilişkin ortaya konulan görüşler ve Yargıtay uygulaması çerçevesinde ele alınmış ve bu yönüyle teori ve pratik arasındaki farklılıklar belirlenerek kişisel kanaatin aktarılmasıyla şekillenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is, the legal situation of the third party who enters a legal relationship with delayed contractor and intends to be a tenant on independent sections in structure which is born from the“flat for construction”relationship between the landowner and contractor. First part of the thesis is reserved for researching the flat for construction contract generally. It is required because the legal relationship between the contractor and landowner affects the legal situation of third party which intends to buy an independent section from contractor In the second part of the thesis; third parties' ways to acquire rights from contractor and changing legal status are determined. According to this, it is determined that ways of acquiring rights from the contractor can be described as real state sales contract, transfer of receivable or real estate sales promise and with this information, the legal situation of third parties are researched. For determining the legal situation of third party when contractor delays, delay concept and optional rights of landowner and their properties are researched firstly. After that, it is determined that how the legal status of third parties have been identified across different possibilities. The study is discussed in the framework of opinions expressed in the doctrine and practice of the Supreme Court. By this way, the study is shaped with describing the difference between theory and practice and explaining the personal opinion.