Geleneksel yaklaşım ve yalın üretim yaklaşımı ile üretim planlamanın analizi
  1. Tez No: 425126
  2. Yazar: YAĞMUR YALÇINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKİNAZ GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Planlama, Depo Yönetimi, Stok Kontrolü, Satın Alma, Kalite Yönetimi, Verimlilik, Toyota Üretim Sistemi, Yalın Üretim, Production Planning, Warehouse Management, Stock Control, Purchasing, Quality Management, Efficiency, Toyota Production System, Lean Production
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Geleneksel yaklaşım ile üretim planlama, günümüz rekabet şartlarında yetersiz kalabilmektedir. Endüstriyel üretim yapan kuruluşlar, üretim parkurları ve yönetim kadroları ile tüm müşterilerinin isteklerine en hızlı ve en tatmin edici şekilde karşılamak ister. Bu amaç doğrultusunda yönetilmesi gereken birçok faktör vardır. Envanter yönetimi, Üretim planlama, Üretim faaliyetleri, Sevkiyat organizasyonları, Satın alma, Satış ve Pazarlama süreçleri bunlardan bir kaçıdır. Tüm bu faktörlerin bir denge içerisinde yönetilmesi konusu günümüzün en kapsamlı ve tartışılan konularından olmuştur. Tüm bu tartışmalar yeni üretim planlama yaklaşımlarının oluşmasını sağlamıştır. Tüm kaynakların daha etkin bir biçimde kullanımı ile kuruluşların daha verimli çalışması amaçlanmıştır. Yalın Üretim kavramı da üretim planlama kapsamında genişçe yer bulan, son zamanların üzerinde en çok düşünülen ve bu felsefeyi işletmelerine nüfuz ettirmek isteyen yöneticilerin çokça üzerinde çalıştıkları bir kavram olmuştur. Bu tez çalışmasında, Üretim Planlama konusu kapsamında temel kavramlara değinilecek, bir işletmede yapılan çalışmalar örnekler ile anlatılacak ve sonuç olarak Geleneksel Üretim Planlama yaklaşımı ile Yalın Üretim yaklaşımı karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Production planning with conventional approachment could remain incapable under today's conditions of competition. Companies making industrial production wishes to fast and satisfyingly meet their customers' demands with their product lines and managerial staffs. In parallel with this purpose, there are many factors that should be organized. Some of them are inventory management, production planning, productive activities, shipping organizations, purchasing, sales and marketing processes. It has been one of the most discussed and extensive issues of how to manage all these factors levelly. All discussions mentioned have led to new production planning approachments come up. It is aimed that companies work more efficiently by using all sources more effectively. Lean production is also a concept that is given wide coverage in production planning, is one of the most considered recently and is frequently worked on by managers who want their companies to adopt this philosophy. In this dissertation, it will be addressed to basic concepts about production planning, works done in companies will be examined with the support of examples and finally conventional production planning approachment and lean production approachment will be compared with each other.