Özdüzenlemeli öğrenmenin altıncı sınıf öğrencilerinin matematik başarılarına, tutumlarına ve özdüzenleme becerilerine etkisi
The effect of self-regulated learning on the sixth grade students' mathematics achievements, attitudes and self-regulated skills
  1. Tez No: 425152
  2. Yazar: HÜLYA YILDIZLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SABAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: özdüzenlemeli öğrenme, matematik eğitimi, karma yöntem, 6. sınıf öğrencileri, matematik başarısı, self-regulated learning, math education, mixed method research, 6th grade students, math achievement
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
Bu çalışmada, özdüzenlemeli öğrenme etkinliklerinin altıncı sınıf öğrencilerin matematik dersine yönelik akademik başarılarına, tutumlarına ve özdüzenleme becerilerine etkisi incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2014-2015 öğretim yılında Nevşehir ili TOKİ 125. Yıl Ortaokulunda bulunan altıncı sınıflar oluşturmuştur. Denk olan iki şube arasından yansız atama sonucu 6B sınıfı deney grubu (22 öğrenci), 6C sınıfı ise kontrol grubu (23 öğrenci) olarak belirlenmiştir. Karma yöntemde yürütülen bu araştırmada nicel ve nitel araştırma yaklaşımları birlikte kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda deneysel araştırma modellerinden olan öntest-sontest eşleştirilmiş kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Deneysel işlem 12 hafta sürmüştür. Nitel boyutta ise veriler görüşme ve doküman analizi teknikleriyle elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, deney grubu ve kontrol grubu öğrencilerinin matematik dersi akademik başarıları, tutumları ve özdüzenleme becerileri bakımından deney grubu lehine anlamlı bir farklılık ortaya çıkmıştır. Araştırmada, uygulama öncesinde, esnasında ve sonrasında elde edilen nitel verilerde ise öğrencilerin matematiği eğlenceli bir ders olarak görmeye başladıkları, matematiğe karşı sevgilerinin arttığı, matematiğin günlük hayatta ne kadar çok yer aldığını daha iyi fark ettikleri, kendilerine daha fazla güvenmeye başladıkları, matematik derslerinde derse ve konuya yönelik hedefler belirledikleri, kendilerini sürekli olarak sorgulayarak izledikleri ve değerlendirdikleri ve bu sayede de öğrenme süreçlerini daha iyi kontrol edebildikleri sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of self-regulated learning activities on the sixth grade students' math class related academic achievements, attitudes and self-regulation skills is examined. The study group included sixth grade students attending at the 125th Year TOKI Middle School in Nevşehir province in the 2014-2015 school year. Two equivalent classes of the school were randomly appointed as experimental group (6B, 22 students) and control group (6C, 23 students) respectively. Conducted in the mixed methods research, pretest-posttest matched control group design has been used as part of the quantitative approach during the study. In the quantitative aspect of the research, the experimental design of pretest-posttest matched control group was used. This experimental process has lasted for 12 weeks. According to the findings, with regard to experimental and control groups' mathematics achievements, attitudes and self-regulation skills, a significant difference has emerged in favor of the experimental group students. The data obtained before, during and after the implementation of the study reveal that students have started to see math as fun, like it more, grasp how much it is important in their everyday life, build more self-confidence, set specific targets for each math subject, monitor their self-learning process and gain more control of their learning process. Moreover, the study reveals that students have begun to take more control of their learning process at school due to the learning and daily assignments, utilize every effective method more consciously as they consider learning as a goal to achieve.