A New method for road finding in aerial images based on self organization and perceptual grouping principles
Hava fotoğraflarında yol bulmak için özdüzenleme ve algısal gruplama ilkelerine dayanan yeni bir yöntem
  1. Tez No: 56711
  2. Yazar: ADEM YAŞAR MÜLAYİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: yol bulma, öz-düzenleme, algısal gruplama iv, road finding, self-organization, perceptual grouping 111
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz HAVA FOTO?RAFLARINDA YOL BULMAK İÇİN ÖZDÜZENLEME VE ALGISAL GRUPLAMA İLKELERİNE DAYANAN YENİ BİR YÖNTEM Mülayim, Adem Yaşar Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Volkan Atalay Eylül 1996, 65 sayfa Bu çalışma, yol bulmak için kenar bulma ve gruplamasına dayalı yeni bir yöntem sunmaktadır. Kenarlar Canny'nin yöntemi ile çıkarılmakta ve konum ve yönlerine göre birbirlerine bağlanmaktadır. Bağlanan kenarlar özyinelemeli son-nokta oturtma algoritması kullanılarak doğrusal bölütlere yaklaştırılmaktadır. Bu çıkarılan doğru bölütlerinden, bir örüntü vektörü oluşturan iki ayrık öznitelik hesaplanmaktadır; bir referans noktasına olan dik uzaklık ve bölütün eğim açısı. Bu örüntü vektörleri Kohonen'in özdüzenlemeli öznitelik haritası yardımıyla gruplanmaktadır. Son olarak da, genel olarak gruplanmış doğrusal bölütler düz yol yapılarını bulmak için düzlük ve yakınlık kriterlerine göre gruplanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW METHOD FOR ROAD FINDING IN AERIAL IMAGES BASED ON SELF ORGANIZATION AND PERCEPTUAL GROUPING PRINCIPLES Mülayim, Adem Yaşar M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Volkan Atalay September 1996, 65 pages This study presents a new method for road finding based on edge detection and perceptual grouping. Edges are extracted by Canny's method and linked ac cording to their position and orientation. Linked edges are, then, approximated by piecewise linear segments using iterative end-point fit algorithm. From these extracted line segments, two distinct features forming a pattern vector are calcu lated; perpendicular distance from a reference point and the slope angle of the segment. Pattern vectors representing the line segments are, then, clustered by using Kohonnen's Self-organizing Feature Map(SOM). Finally, globally grouped piecewise line segments are linked according to collinearity and proximity criteria to get elongated road structures.