Karslı Âşık Murat Çobanoğlu merkezinde Âşıklık geleneği ve medya ilişkisi
Minstrel tradition and the relationship with media in Minstrel Murat Çobanoğlu (From Kars) centre
  1. Tez No: 425213
  2. Yazar: ÖZCAN ÖZBEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM BALKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Murat ÇOBANOĞLU, Kars Âşıklık Geleneği, İletişim, Medya, Elektronik Ortam, Minstrel Murat ÇOBANOĞLU, Kars Minstrel Tradition, Minstrel Tradition, Communication, Media, Electronic Media
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Çalışmada Kars Âşıklık Geleneği ve bu geleneğin önemli bir temsilcisi olan Âşık Murat Çobanoğlu'nun Âşıklık Geleneği'ni medya ve elektronik ortama taşıması ortaya konmuştur. Araştırma esnasında elde edilen bilgiler çalışmanın içeriğine uygun olarak değerlendirilmiştir. Çalışmada âşığın memleketi olan Kars ve çevresinde gelişen âşıklık geleneği üzerinde durulmuş, bu gelenekten bahsedilirken âşıklık geleneğinin gelişimi ve bu gelişime aracılık eden medya ve diğer iletişim araçlarının önemi ve zamana göre değişimi de ele alınmıştır. Kars Âşıklık Geleneği'nin medyaya ve elektronik ortama aktarılmasında önemli bir yere sahip olan Murat Çobanoğlu bu geleneği yerelden ulusala, ulusaldan da dünya basınına kadar ulaştırmıştır. Âşıklık Geleneği'nin yayılmasında önemli bir araç olan elektronik ortamı da kullanmış, elektronik ortamın araçları olan plak, kaset, CD ve DVD gibi araçlardan yararlanmıştır. Aynı zamanda Radyo ve televizyonu da etkin olarak kullanarak bu geleneğe hizmetini hem tanınarak hem de tanıtarak yapmıştır. Sonuç bölümünde ise halkın öz benliğini yaşamasında önemli bir yeri olan Âşıklık Geleneği'nin yaşaması ve geleceğe kalması için teknolojiden yararlanmanın yanında Âşıklık Geleneği'ne hizmet eden Âşıklara sahip çıkılması ve desteklenmeleri konularına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, Kars Minstrel Tradition and Minstrel Murat Çobanoğlu's -an important representative of this tradition- transfering Minstrel Tradition to media and electronic media is presented. The data gathered during our research has been evaluated as to suit the content of our thesis. In the study Minstrel Tradition in Kars - where is the hometown of Minstrel- and around, and in the discussion of that tradition, the development of minstrel tradition, and the importance of media and other communication tools that- have intervenet for this development and its change according to time is also, discussed. Murat Çobanoğlu, who is important for Kars Minstrel Tradition to be transferred to media and electronic media, transmitted this tradition from regional to national and from national to world media. He used electronic media, which is important for the expansion of Minstrel Tradition, and took adventages of such electronic media tools as recort, cassette, CD and DVD. Also by using Radio and television effectively he did his service for this tradition by both being recagnised and introducing.. In conclusion chapter, besides benefiting from technology for Minstrel Tradition's - that has an importance for people's living their selves- living and transfering to future and looking out for Minstrel's who serve to Minstrel Tradition topics has been discussed.