Kadınların internet üzerinden satın alma davranışlarında hedonik ve faydacı güdülerin etkisi
The effect of hedonic and utilitarian motives on women's online shopping behavior
  1. Tez No: 425246
  2. Yazar: AYŞEGÜL TAVUKÇU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF VOLKAN TOPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın tüketiciler, İnternet üzerinden satın alma davranışı, Hedonik Tüketim, Faydacı Tüketim, Female Consumers, E-commerce Online Shopping, Hedonic Consumer, Utilitarian Consumer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İnternetin hayatımıza büyük bir hızla giriş yapmasıyla birlikte artık yaşam biçimimiz de buna göre şekillenmeye başladı. İnternet kullanımının yaygınlaşmaya başlaması ile elektronik ticaret faaliyetleri arttı ve buna bağlı olarak işletmeler internet üzerinden satın alma faaliyetlerinde tüketici ile birebir temasta bulunamadığı için tüketici davranışlarının incelenmesi farklı bir boyut kazanmıştır. Başarılı bir müşteri ilişkileri yapısı oluşturabilmenin temelinde, reel ortamda olduğu gibi, internet ortamında da tüketici davranışlarını ve tüketicileri satın alma güdülerini anlayabilmek yatmaktadır.Hazırlanan bu tez çalışmasında temel olarak, kadın tüketicilerin internet üzerinden satın alma davranışında bulunurken hedonik ve faydacı güdülerden ne ölçüde etkilendikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Betimleyici ve nedensel araştırmaya dayalı bu çalışmada veri anket yöntemi ile toplanmıştır. İnternet ortamında hazırlanan anket ile 400 katılımcıya ulaşılmıştır. Çalışmanın ana kütlesini son 3 ay içerisinde internetten alışveriş yapmış 18 yaş üstündeki kadınlar oluşturmaktadır. Elde edilen veriler istatistiksel varsayımların sağlanması koşulu ile parametrik testler (t-testi, ANOVA ve regresyon) kullanılarak test edilmiş ve bulgular tartışılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda, faydacı değerlere sahip kadın tüketicilerin hedonik değere sahip kadın tüketicilere oranla internet üzerinden daha fazla satın alma niyetine sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Internet has changed and reshaped human life style and habits drastically over the past years. Internet usage has directed people to online shopping (electronic commerce) and it changed consumer behavior a lot. E-commerce leads people to online shopping more and more each day and it provides people to purchase items without getting in touch with the supplier. This drastic change between supplier and consumer has arisen the need to analyze the consumer behavior in its new form. What lies beneath a reliable consumer-supplier interaction is understanding and analyzing consumer behavior and motives behind online shopping in a deep sense in both real and online settings. This study aims to analyze the effect of hedonic and utilitarian motives on women during online shopping. This is a descriptive research and the data collection method is an online questionnaire. The participant group of the study is 400 women over 18 years old that have purchased an item through online shopping in the last 3 months. The data has been analyzed using t-Test, ANOVA and regression and findings have been discussed at the end of the study. The analysis of the findings showed that women with pragmatist motives shop online more than women with hedonic motives. Pragmatist female consumers have the potential to purchase items online more than hedonic female consumers.