Stalin Dönemi Sovyetleştirme siyasetinde Pioner teşkilatının rolü: Azerbaycan örneği
Role of the Pioneer organization on Sovietization in the Stalin Era: The example of Azerbaijan
  1. Tez No: 425275
  2. Yazar: BURCU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEZİBAN ACAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: komünizm, sosyalizm, sovyetleştirme, pioner teşkilatı, Sovyet eğitim sistemi, communism, socialism, sovietization, pioneer organization, Soviet education system
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Rusya'da Ekim 1917 devrimi meydana geldiğinde,“devrim”kavramı sadece Rusya sınırları içerisindeki Türk halkları için değil, Rus halkının çoğunluğu için de oldukça yeni bir kavramdı. Bolşevikler ihtilalin hemen sonrasında önce Beyaz orduyu, ardından kendi içerisindeki muhalifleri bertaraf ettikten sonra ülke içerisinde ekonomik, siyasi ve kültürel alanlarda sosyalizmin inşa sürecini başlattı. Bu inşa sürecinin önemli bir parçasını, 'Yeni Sovyet İnsanı'nın yaratılması ideali teşkil etmekteydi. Bunun nedeni; devlet mekanizmasıyla birlikte, halkı da Sovyet normlarına uygun hale getirmekti. 'Yeni Sovyet İnsanı'nın yetiştirilmesinde kullanılacak en önemli vasıta hiç kuşkusuz, erken yaştan itibaren başlayan okul sistemiydi. Bu çalışmada, Sovyet eğitim sisteminin temeline inilecek, pioner teşkilatının Rusya ve Azerbaycan'daki kuruluş süreci anlatılacak ve pioner teşkilatının bu ülkelerdeki Sovyetleştirme sürecine katkıları ele alınacaktır. Bu şekilde 'Yeni Sovyet İnsanı'nın yaratılış süreci, pioner teşkilatının faaliyetleri üzerinden ortaya konulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
When the October Revolution occurred in Russia in 1917,“revolution”was a new notion only for the Turkish people in Russia, but also for the majority of the Russians. Defeating the White Army and domestic opponents just right after the Revolution, the Bolsheviks initiated a process of building socialism in economic, cultural and political fields. The essential part of this process was to create the 'New Soviet Man' because the Bolsheviks wanted to transform the Soviet people and state machinery into Soviet norms. And the most important instrument for creating the 'New Soviet Man' was the education system that would start from an early age. Focusing on the core of the Soviet education system; this study will discuss the establishment of the pioneer organization in both Russia and Azerbaijan. Through the examination of activities of the pioneer organization, this study will also explain how the pioneer organization affected the process of creating the 'New Soviet Man. '