Mütevâtir ve meşhur kırâat imâmları
- Tez No: 425281
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET ALTUNTAŞ, DOÇ. DR. KIYASETTİN KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Mütevâtir, Ahad, Meşhur, Kırâat, İmam, Râvî, Sûre, Âyet, Kırâât-ı Seba, Kırâât-ı Aşere, Şaz, Mevzu, Key words: Qur'an, Mutawatir, Ahad, Mashhur, Qiraat, Imam, Rawi, Surah, Ayat, Qiraat al- sabah, Qiraat al-Ashara, Shadhdh, Mawdhu
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
İslami ilimler içerisinde Kırâat İlminin ayrı bir önemi vardır. Çünkü Müslümanlar için ana kaynak konumunda bulunan Kur'ân-ı Kerîm ve onun okunuşunda bulunan farklılıklar bu ilmin kapsamına girmektedir. Bu yönü ile Kırâat İlmi her bir Müslüman için doğrudan veya dolaylı olarak faydalanmış olduğu önemli bir ilim dalı olmuştur. Bu sebepten birçok İslam bilgini Kırâat İlimleri ile ilgili olarak kayda değer birçok çalışma yapmıştır. Konunun önemine binâen bu tezde, Kur'ân-ı Kerîm'in nazil olmuş olduğu dönemden başlayarak günümüze kadar geçirmiş olduğu aşamalar dikkate alınarak Kırâat İlimlerinin gelişim süreçleri incelenecek ve bu, tarihsel bir perspektifle ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
The science of qiraat (recitation) of the Qur'an has a special place among Islamic sciences, because the Holy Qur'an, the main source for the Muslims, and its recitation are studied within the scope of sciences. Hence, the science of qiraat, from which each Muslims has been benefited directly or indirectly, becomes an important branch of Islamic sciences. So, there are so many researches have been done by the Muslim scholars about different aspect of the science of qiraat. This study examines the development process of the science of qiraat from the beginning of the revelation of the Qur'an to the contemporary world within a historical perspective.