Kadeş Savaşı sonrası Hitit Mısır ilişkileri
The relations between Hittite and Egypt after Kadesh War
- Tez No: 425389
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hititler, Mısır, Kadeş, Antik Yakın Doğu, Hitit- Mısır Barışı, Hittites, Egypt, Kadesh, Ancient Near East, Hittite- Egyptian Peace
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
M.Ö. ikinci binde Anadolu'da siyasi birliği sağlayarak zamanla imparatorluk haline gelen Hititlerin Eski Çağ tarihindeki yeri oldukça önemlidir. Siyasi hamleleri ile Yakın Doğu politikansa bir dönem damgasını vuran Hititler, bölgedeki birçok devlet ile siyasi ekonomik ve kültürel ilişki kurmuştur. Bu devletlerin en önemlilerinden biri ise Kadeş'de savaştığı ve ardından daha önce örneği görülmemiş bir barış ve müttefiklik anlaşması imza attığı, Mısır Devletidir. Bu çalışmanın amacı, Kadeş Savaşı'ndan sonra bölgenin iki önemli gücü olan Hitit-Mısır devletlerinin ilişkilerinin ne yönde ilerlediğini göstermek, Yakın Doğu'nun devletlerarası politikasını ne derece şekillendirdiğini değerlendirmek ve şimdiye dek tespit edilen belgelerin bizleri bu konuda ne suretle aydınlattığını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The Hittites became an empire in time by ensuring the political unity of the Anatolia in the Second Millennium BCE. This civilization had marked the Near Eastern politics in its time by using successful tactical and political movements. One of the most important aims of the Hittite state within the framework of maintaining and growing its existence, was to improve its audit sphere on Syria, and to use the economic and strategic advantages of the region. Due to this policy; the interests of the Hittite State had conflicted with the other states who also tried to create their own audit sphere on the region. One of the most important of these states was Egypt whom Hittites fought against in Kadesh and created an unprecedented peace alliance. The objective of this study is to display the relationships of these two states after the Kadesh War and to evaluate the effects of these relationships on the international policy of the Ancient Near East and also to establish under which circumstances the revealed documents enlighten us in relation to the aforementioned objectives.