Türkçe iyelik ekindeki görevsel-anlamsal gelişimin kaynakları
Functional and semantical progres of possessive suffixes in Turkish according to the resource
  1. Tez No: 425396
  2. Yazar: AIKERANMU MAIMAITI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, Eski Türkçe, İyelik, İyelik Ekleri, İşlev, Turkish, Old Turkic, Possession, Possessive Suffixes, Function
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, Türkçenin tarihi dönemlerinde iyelik eklerinin bugüne kadar hangi formlarda ve hangi görevlerde kullanıldığını, buna bağlı olarak araştırmacıların konuyu hangi boyutuyla ve tarzda ele almış olduklarını gözler önüne sermek ve ileride yapılacak çalışmalara kaynaklık etmek amacıyla hazırlanmıştır. İyelik eki hakkında yazılmış olan ve tespit edebildiğimiz bütün kaynaklara yer verip, zaman içerisinde araştırmacıların düşünce ve çalışmalarında iyelik ekinin işlevleri hakkında herhangi bir gelişme olup olmadığını somut bir şekilde ortaya konulmaya çalışılmıştır. İyelik eklerini işlevleri açısından ele alan birçok çalışma bulunmakla birlikte, bazı incelemelerde iyelik eklerinin yalnızca çekim sistematiği verilmekle yetinilmiş, bir kısmında ise bu konuya dahi yer verilmemiştir. Biz bu tezde, iyelik eklerinin bulundukları yapılardaki sahiplik, aitlik ve niteleme işlevlerini tasnif etmeye, sözdizimindeki dönüştürücü işlevine, kimi zaman adeta bir türetim eki gibi kullanılarak yeni sözcükler türettiği durumlara dikkat çekmeye çalışılmıştır. İyelik eklerinin düşmesi, kalıplaşması, yığılması ve kopyalanması gibi durumlar iyelik eklerinin çeşitli işlevlerinin ortaya çıkmasına sebep olan durumlardır.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to show the usage of Turkish possessive suffixes through its historical stages in used forms and used purposes, accordingly, revealing how and in which style researchers take it into account, and made this study as a reference for future works. Studies that have been done up to now and that we have found are referred, and researchers' thoughts and works on whether there is a development or not about the possessive suffixes' functions through the times are revealed objectively. Although there are much studies on possessive suffixes' functions, in some researches, only possessive suffixes inflectional systematics are referred and in some not even referring. In this thesis, we try to classify that the possessive, ownership and descriptive function of the Turkish possessive suffixes, to show derivational function like a derivational suffix creating a new word and the transformative function in the syntactic structures. Haplology, stereotyp, accumulation and Copying is severe factors of leading possessive suffixes to the emergence of various functions.