İrade serbestliği temelinde sorumluluk anlayışı ve hukuka yansıması
A study of the concept of responsibility and its reflections on law
- Tez No: 425412
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLRİZ UYGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Hukuk, Philosophy, Law
- Anahtar Kelimeler: İrade serbestliği, sorumluluk, kadercilik, determinizm, eylem, Free will, responsibility, fatalism, determinism, action
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Sorumluluk gibi önemli bir kavramın gerek hukukta gerek felsefede de gerekse siyaset biliminde sürekli tartışma konusu yapılmasının asıl sebebi insan ilişkilerinin temelini tesis etmesidir. Bu çalışmada öncelikle sorumluluğa ilişkin tartışmalar ele alınmış ve bu kapsamda irade serbestliğinin determinizmle ilişkisi ve kaderci bakış açısının sorumlulukla çatışma noktaları irdelenmiştir. Söz konusu kavram belirli bir bilinç düzeyine sahip insan için geçerli kabul edilmiş, bu nedenle de insan eyleminin ne anlama geldiği, insanın eylerken geçirdiği bilişsel ve düşünsel süreçler ele alınmıştır. Son olarak tüm bunlar temel alınarak sorumluluk türleri ve hukuki sorumluluğun özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main reason for responsibility's being a subject of continuous debates both in the area of legal research and in the field of philosophy can be found in its establishing the foundations of human relations. In this study, firstly debates on responsibility are addressed and the relation between free will and responsibility and fatalism's conflicts with the concept of responsibility are discussed within this framework. The concept of responsibility is accepted to be valid for human beings in a certain level of consciousness, as a result of this, the meaning of human action, the cognitive and intellectual processes for the occurrence of human action are also addressed within this study. Finally, based on the outcomes of other chapters of the study, types of responsibility are reviewed and an understanding of the nature of legal responsibility is proposed.