Öğrencilere göre ilahiyat fakültelerinde Kelam öğretimi (Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi örneği)
Kalam education in students by faculty of theology (Sample of Ankara University Faculty of Theology)
  1. Tez No: 425421
  2. Yazar: MUHAMMED HUSSEİN ALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kelâm, İslâm, Kelâm ilmi, Kelâm dersi, Kalam, Islamic, Scientific Kalam, Kalam Course
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kelâm ilmi konusu itibarı ile Allah'ın varlığını, birliğini, sıfatlarını, peygamberliğe ait meseleleri, başlangıçtan sona yaratılmışların durumlarını İslam esaslarına göre ele alan ilimdir. Gayesi açısından ise İslam inançları hakkında çıkabilecek şüpheleri ortadan kaldırmak üzere Kur'an'da bahsedilen veya bahsedilmeyen akli delillerle dini akideleri ispat eden ve savunan ilimdir. İslam dininin doğuşunu takip eden ilk asır içinde oluşan Kelâm ilmi, İslam tarihi içerisinde sürekli gelişmiş ve değişimlere uğramıştır. Kelâm ilminin başlangıçtaki en önemli konusu Allah'ın varlığı, birliği ve sıfatları olmuştur. Felsefenin İslam dünyasına girmesi sonrasında Kelâm ilmi de farklılıklar göstermeye başlamış, bütün varlıkları ele alınarak var olan her şey, yaradılış ve sonu itibarı ile Kelâm ilminin konusu içine girmiştir. İslam inançlarının ispatı doğrultusunda açıklanabilecek her konu Kelâm ilminin de konusu içine alınmıştır. Mantığın da felsefeye eklenmesi ile deliller ve kıyas kavramları da Kelâm ilminin konuları arasına girerek daha da geliştirilmiştir. Bilinen her şey Kelâm ilminin konuları arasına alınmıştır. İslam inançlarının ispatı, inançlar hakkında çıkabilecek şüphelerin ortadan kaldırılması gibi İslam dini açısından çok önemli konuları kapsayan, ana gayesi“dünya ve ahiret mutluluğuna ulaşmak”olan Kelâm ilmi, diğer İslam ilimlerine de dayanak teşkil etmektedir. Bu derecede büyük bir öneme sahip olan Kelâm ilminin üniversitelerde bu dersi alan öğrenciler tarafından nasıl değerlendirildiği, dersin veriliş yöntemleri, içeriği, materyalleri, günlük yaşamla ilişkilendirilmesi gibi konularda öğrencilerin neler yaşadığı ve düşündüğü, dersin verimliliğinin arttırılması açısından büyük öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
Kalam said knowledge as the existence of God, unity, attributes the prophecy belonging issues, the status of the start to finish is the science dealing with creatures according to Islamic principles. In terms of objective knowledge is mentioned in the Quran to eliminate the doubts that may arise about the Muslim faith or religious doctrines mentioned with reasonable evidence proving and defending. The scientific theology occurs within the first century following the birth of the religion of Islam, it has undergone continuous change in developed and Islamic history. The initial presence of the word of God the most important issues of science, has been the unity and adjectives. Kalam after entering the Islamic world, the philosophy of science has started to show differences in everything by taking all assets which have entered into the subject of creation and the end of theology and science. Each subject Kalam scientific proof of that can be explained in accordance with the Islamic faith is taken into the issue. Also adding to evidence and comparison with the concept of philosophy Logic has also developed further penetrate between the threads of scientific theology. Everything has been known among the scientific topics of theology. Proof of the Islamic faith, such as the elimination of doubt that may arise regarding beliefs, including many important issues in terms of Islam, the main purpose is“to reach the world and happiness hereafter”the theology science poses a support for other Islamic sciences. This degree in which the theology of scientific university has a great importance how the evaluation by students taking this course, course delivery methods, contents, materials, nor inhabited by students in subjects such as associated with everyday life, and he thinks in terms of improving the course's efficiency is of paramount importance.