Kur'ân'ın sıfatları ve Kur'ân tefsirine etkisi
The attributes of Qur'an and its influence on the Qur'anic exegesis
- Tez No: 425448
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ŞAHİN AYNUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân'ın Sıfatları, Tefsir, Kur'ân, Sıfat-İsim İlişkisi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İslâm dininin en önemli kaynağı şüphesiz Kur'ân-ı Kerîm'dir. Allah Te'âla'nın kıyamete kadar tahriften koruyacağını vadettiği Kur'ân-ı Kerîm indirildiği günden bu güne kadar eşsiz uslûbuyla muhataplarını daima etkilemiş ve benzerini getirmeleri noktasında onları çaresiz bırakmıştır. Kur'ân-ı Kerîm'in bu özelliği başlı başına bir mucizedir. Kur'ân-ı Kerîm, eşsiz uslûbunun yanında ihtiva ettiği konular itibariylede insanları etkilemekte ve kendisine hayran bırakmaktadır. Önceki kavimlerin kıssaları, muhataplarının idrakini kolaylaştırmak için verdiği misalleri, ahiret hayatına dair bilgileri, müjdelenen nimetlerin yanında korkutan ve azabı vadeden ayetleri ile Kur'ân-ı Kerîm yüzlerce konuya dair insanlara bilgiler sunmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'in bu emsalsiz derinlik ve sahip olduğu özellikler ayetlerde Allah Te'âla tarafından anlatılmaktadır. Bu bazen Kur'ân-ı Kerîm'e verilen başka bir isimle bazen de onu niteleyen, onun sahip olduğu bir özelliği beyan eden bir sıfatla yapılmaktadır. Hz. Peygamber kendisine verilen Kur'ân'ı tebliğ ve beyan görevi sebebiyle hayatı boyunca Kur'ân'da kapalı olan ve tefsirine ihtiyaç duyulan noktaları açıklamıştır. Bu sebeple Hz. Peygamber aralarındayken ashab Kur'ân yorumuna fazla ihtiyaç duymamıştır. Fakat bir taraftan Hz. Peygamber'in vefat etmesiyle insanların Peygamber'e müracaat etme imkânlarının ortadan kalkmış olması, diğer taraftan da İslâm'ın geniş bir coğrafyaya yayılmasıyla farklı coğrafyalardan insanların Kur'ân-ı Kerîm'i doğru anlaması ve onun ihtiva ettiği anlamlarla kitlelerin buluşturulması için sahabe döneminden itibaren tefsir alanında çalışmalar yapılmış ve Kur'ân-ı Kerîm yorumlanmaya çalışılmıştır. Kur'ân-ı Kerîm'in sahip olduğu eşsiz özellikler tefsir alanında çalışmalar yapan müfessirlerin de tabii olarak dikkatini çekmiştir. Bu sebeple İslam âlimleri, Kur'ân-ı Kerîm'in isimlerini ve sıfatlarını yazdıkları eserlerinde konu edinmenin yanında müstakil olarak isim ve sıfatları ele alan eserler de telif etmişlerdir. Bu isim ve sıfatlar üzerinden Kur'ân-ı Kerîm'i Allah Te'âla'nın anlattığı şekilde anlamaya ve özelliklerini keşfetmeye gayret gösteren müfessirler, Kur'ân'ın isim ve sıfatları sayesinde onu daha iyi tanıma ve anlama imkânı bulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The most important source of Islam is undoubtably the Qur'an. Allah (God the almighty) has promised that the Qur'an will remain protected untill the day of Judgement. The Qur'an -from the moment it started revealing- has always influenced its readers and listeners, and challenged its enemies to come up with the same or similar. Hence, the Qur'an from this perspective is a great miracle. Beside its undescribable style, the Qur'an also attracts peoples interest through the various subjects it contains. It gives information in different areas such as the stories of old nations and provides examples to make these stories apprehensible; moreover it gives information about the hereafter, the promised blessings for the believers and the promised punishment for the unbelievers and so on. The ineffable deepness and the amazing attributes of the Qur'an are mentioned by God himself in many verses. This occurs either by desribing the Qur'an with other names or by features that indicates to its greatness. The Prophet (peace be upon him) -due to his task of transmitting- did spend all his life explaining and clarifying the mysterious and complicated verses of the Qur'an to his Companions. Therefore, the Companions did not need other interpretations while the Prophet (peace be upon him) was among them. However, after the death of the Prophet (peace be upon him) Muslims had no living source left to refer in the matters of religion and in specific the Qur'an. This situaton and the conquests of non-Arab countries led the Muslims to the necessity of interpreting and translating the Qur'an to different languages. Hence, the exegetes started interpreting the Qur'anic verses. The exegetes, while interpreting the Qur'an were always amazed by its unique features, attributes and rhetoric style. Therefore, it was not sufficient to mention its great features simply as footnotes but they also wrote independent books talking about the amazing features and attributes of the Qur'an. However, Working on these features of the Qur'an as they are mentioned by God, the exegetes have been working day and night to make the Qur'an easier to understand to all kind of people. By doing this, they also found the oppurtunity to recognise, understand and narrate the Qur'an better. Key Terms: The Attributes of Qur'an, Exegesis, Qur'an, The Relationship between Attributes and Names