Dönüşümcü liderlik ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkiler üzerine bir uygulama
An application on relations between transformational leadership and organizational silence behaviors
- Tez No: 425473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Örgütsel Sessizlik, Leadership, Transformational Leadership, Organizational Silence
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, dönüşümcü liderlik ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Muş Alparslan Üniversitesi'nden basit tesadüfi olarak seçilen % 74.3'ü erkek, % 25.7'si kadın olmak üzere toplamda 113 akademik personel oluşturmuştur. Araştırmada bilgi toplamak için“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”ve“Çok Yönlü Liderlik Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizi, NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı ile yapılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotların (Ortalama, Standart Sapma, Medyan, Frekans, Oran, Minimum, Maksimum) yanı sıra; Student t Testi, Mann Whitney U Testi, Oneway Anova Testi, Tukey HSD Testi, Kruskal Wallis Testi ve Spearman's Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, dönüşümcü liderlik puanı ile bireysel sessizlik puanı arasında negatif yönlü (bireysel sessizlik puanı arttıkça, dönüşümcü liderlik puanı azalan) % 23,2 düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (r:-0,232; p=0,013; p0.05).
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationships between transformational leadership and organizational silence behaviors. The sample of the study at Muş Alparslan University has been randomly consisted of 113 academic staff in total of which % 74.3 is male, % 25.7 is female. In order to collect data,“Personal Information Form”,“Organizational Silence Scale”and“Multidirectional Leadership Scale”have been used. The data have been analiyzed by the programme NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA). While evaluating the data, beside the descriptive statistical methods (average, standard deviation, median, frequency, rate, minimum, maximum); Student's t Test, Mann-Whitney U Test, Oneway Anova Test, Tukey HSD Test, Kruskal-Wallis Test and Spearman's Correlation Analysis have been used. At the end of the study, a negative correlation (individual silences core increases, the transformational leadership score decreases) was found between the scores of transformational leadership and individual silence which is statistically about 23,2 percent that is meaningful relationship (r:-0,232; p=0,013; p0.05).