Toplum sanat ilişkisi ve süreç
Public-art relation and process
- Tez No: 425487
- Danışmanlar: PROF. RIDVAN COŞKUN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kamu, Kamusal, Sanat, Toplum, Yeni tip kamusal sanat, Diyaloğa dayalı sanat
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu sanatta yeterlik tezi, sanat yoluyla kamusal alan oluşturulabilir mi sorunsalını irdelemektedir ve Anadolu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen bir proje çalışmasıdır. Kamuyla beraber yapılan sanat türü olan yeni tip kamusal sanatın özellikleri incelenerek, projenin kapsamı belirlenmiştir. Projenin yöntemi olarak literatür taraması kullanıldığı gibi, bu konuda çalışan kişilerle birebir görüşmeler yapılmış ve proje dahilinde 43 kişinin katıldığı Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesinde 'Kamusal Alanda Diyalog' isimli bir sergi oluşturulmuştur. Toplum Sanat İlişkisi ve Süreç Tez Projesi üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde, kamusal alan ve kamusal sanatın ortak kelimesi, 'kamusal'ın anlamsal değerlendirmesi yapılmış, projenin bu kavramlarla ilişkisi belirlenmiştir. Projenin geleneksel kamusal sanat çalışmalarından farklı olarak, ilişkilere dayanması ve kamusal alanda kamuyla beraber kamu için yapılan bir sanat türü olan yeni tip kamusal sanatın özelliklerini içermesi ele alınmıştır. İkinci Bölümde ise, sanatın, geleneksel özelliklerinden koparak, toplumla yapılan sanat çalışmalarına giden yolu açan, sanat içindeki kavramlar ve sanat çalışmaları incelenmiştir. Özellikle tarihsel avangard ve avangard gibi akımlardan örnekler verilmiştir. İkinci Bölümün son kısmında ise, yeni tip kamusal sanat olarak tanımlanan sanat çalışmalarına yöneltilen eleştiriler üzerinde durulmuştur. Üçüncü ve son bölümde, toplumun ve günlük yaşantının, yeni tip kamusal sanata ve projenin oluşumuna katkısı araştırılmıştır. Projenin, toplumla birebir ilişkili olan bir sanat türünü ele alması, toplum ve sanatın buluşmasıyla ilgili saptamalar içeren verilerin ortaya çıkmasını sağlanmıştır. Bu araştırmayla, Eskişehir'deki kamu kurum yöneticileri, üniversite rektörleri, sivil toplum örgütleri yöneticileri, Eskişehir'in en eski esnafı, tek kadın milli piyango satıcısı, en eski lületaşı ustası, gibi toplum içerisinde var olan karakterlerin birbirleriyle ve sanat öğrencileriyle buluşması temel alınmıştır. Bu bağlamda karşılıklı gerçekleşen etkileşimle birlikte, Kamusal Alanda Diyalog Sergisinde sergilenen portre resimler ortaya çıkmıştır. Böylelikle katılımcıların, resimler yoluyla, kendilerinin ve birbirlerinin farkına vardıkları kabul edilebilir. Araştırmanın adında da var olduğu gibi, insanlar arasında gerçekleşen diyalog temelinde, sanat ve toplum ilişkileri üzerine, öğrencilerin ve araştırmacının deneyimler elde etmesi yönünde, toplum, sanat ve süreç kavramlarıyla ilgili, resim sanatı eğitiminde de kullanılacak pek çok veri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis study has been focused on the question, if public sphere can be created by art and has turned to a project supported by Anadolu University Scientific Research Project Department. The extent of the project was determined by examining new genre public art which is an art type makes art with public. As the method of the thesis, literature searching was used, at the same time, there have been organized meetings with the people studying on the same topic and make a exhibition with 43 participant in the name of 'Dialog in Public Sphere' within the project. The project of 'Public-Art Relation and Process' consists of three parts. In the first part, definitions of public sphere and public art were examined based on 'public's meaning and the common features of these concepts with the project were revealed. It has been introduced that project is different from the logic of classical public art and based on relations as new genre public art (which is an art type made for public in public spheres with public) does. In the second part, it has been examined how art concepts and art works, which have been effected on new genre public art, occured and made art far from traditional ways. Especially art works from historical avangard and avangard were given as examples. At the last part of the second part, it has been focused on criticisms on new genre public art. As the last part, in the third part, it has been searched the contribution of public and daily life to new genre public art and the project. Because the project took a type of art as the topic which is so related with public, there has been a lot of information about art and society was occurred at the end of the study. All the process was based on meeting of managers of public institutions, managers of non-govermental organizations, the oldest artisan, woman national lotary ventor, the oldest meerschaum master and these kinds of characters and art students in Eskişehir. In this context, it can be accepted that portrait paintings, presented at the 'Dialogue in Public Art Project Exhibition', have emerged with actual interaction and participants got aware of themselves and others. Lots of information was occurred about, art, society and process contexts, as it is included in the name of the research, based on the interaction between people and their having experiences at the end of the study, which can be used in art education, too.