Ağ toplumunda arzu demokrasisi ve demokratik deneyim
Democracy of desire and democratic experience in the web society
  1. Tez No: 425512
  2. Yazar: OZAN GİRAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KIVILCIM TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Hakikat Rejimi, Üretimsellik, İktidar, Demokrasi, Demokrasi Mücadelesi, Regime of Verity, Productive mentality, Government, Democracy, Struggle of Democracy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Demokrasi kavramının otorier rejimlerin meşruiyetlerinin ya da uluslararası askeri operasyonların gerekçelerine girdiği bir dönemde kavramın şu an burada yaşayan bizler için ne anlam ifade ettiği ve kavram üzerine inşa edilen, demokratik sıfatıyla taçlandırılmış rejimlerin ne ölçüde demokratik olduğu sorunları artık siyasetin tam merkezindedir. Bu sorunlar, bizi rejimlerin ne ölçüde demokratik olduğu problemini de aşan bir biçimde demokrasinin zamanımızda ne anlama geldiği problemiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Karşı karşıya kalınan bu problemler, demokratik olduğu iddia edilen bir rejim altında yaşamakla demokrasiyi tecrübe etmek arasında ciddi farklar olduğunu ve iktidarın tam da bu farklılığın maskelenmesi üzerinden kurularak demokrasi kavramının yaşayanların özgürlüğüne değil yaşamın iktidar tarafından kontrolüne özgülenmiş bir makine olarak kullandığını göstermektedir. Bu bağlamda içinde bulunduğumuz zamanda demokratik bir yaşam demokrasilerin tahakkümü altındadır. Demokrasi kavramı ve bu kavramın üzerine inşa edildiği toplumsal düzenin yaşamı iktidar üreten bir makineye dönüştürdüğü bu yapı, demokrasinin yaşamın içinde tecrübe edilmesinin karşısındaki en büyük engel olduğu için; demokrasiyi tecrübe etmek tam da bu yapıya karşı mücadele etmeye tekabül etmektedir. Demokrasiyle mücadele arasındaki bu ilişki ise demokrasiyi tecrübe etmenin, yaşamı iktidarı üreten bir makineye dönüştüren bu yapıya karşı verilen mücadelenin içinde somutlaştığı hatta mücadelenin ta kendisinin tecrübesi olduğu bir duruma işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
In an era which the concept of democracy is both used by totalitarian regimes and for justification of international military operations; the problems of the meaning of democracy for us whom lives right here and now and how democratic is the regimes which are crowned and titled as democratic regimes is at the central focus of politics. These problems exceeds the problems of regime and makes us face the main problem: what does democracy mean within our time? Those problems which we are encountered shows us that, there is a great margin of difference between living under the regime which titled as democratic regime and experiencing the democracy itself. And also those problems shows us that, gorvernment builds itself by maskind this margin of difference and uses the concept of democracy as a machine dedicated for the control of life by government rather than freedom of livings themselves. Because of this structure which the concept of democracy and the regimes that built on this concept have turned life to a machine which produces government itself, is the greatest obstacle against the experiencing the democracy; experiencing the democracy accounts for the struggle which sustained against this structure. The relationship between democracy and the struggle refers that experiencing democracy is became concrete within the struggle against that structure which turns life to a machine which produces government itself. İn fact it is the experience of the sturggle itself.