Kurum kültürü ve alt kültürler: halkla ilişkiler birimi olmayan bir şirkette kurum kültürü analizi
Corporate culture and subcultures: corporate culture analysis in a company without a public relations department
- Tez No: 425518
- Danışmanlar: PROF. DR. R. AYHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kurum Kültürü, Alt Kültür, Halkla İlişkiler, Corporate Culture, Subculture, Public Relations
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada, Goffee ve Jones'un ortaya koyduğu kurum kültürü sınıflandırması ve bu sınıflandırmaya ait ölçek aracılığıyla, halkla ilişkiler birimi olmayan bir şirkette kurum kültürü tipinin analiz edilmesi amaçlanmıştır. Öncelikle şirkette mevcut olan kurum kültürünün tipi belirlenmiş, daha sonra kurum içinde demografik özelliklere ve çalışılan departmana bağlı olarak alt kültürler oluşup oluşmadığı incelenmiştir. 6'sı demografik veriler ve 47 tanesi de kültür analizine ait olmak üzere toplam 53 sorudan oluşan anket şirkette çalışan toplam 152 kişi tarafından yanıtlanmış ve veriler, ortalama karşılaştırma analizleri aracılığıyla değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, ilgili şirkette Goffee ve Jones'un sınıflandırmasındaki kültür tiplerinden olumlu formda“komünal”kültür tipinin varlığı ortaya konmuştur. Şirkette, demografik verilere dayalı olarak her hangi bir alt kültür tipi belirlenemezken, departmanlardan birinde farklı bir alt kültür tipi belirlenmiştir. Sonuç olarak, halkla ilişkiler biriminin yokluğunda, çalışanların kurum kültürü hakkındaki farkındalığın düşük olduğu, yönetim ve çalışanlar arasında, bilgi aktarımında eksikliğin söz konusu olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, with the use of Goffee and Jones's corporate culture classification and the scale of this classification, there aimed to analyse a company's corporate culture which does not have public relations department. First of all, the type of corporate culture in the company had been determined. Then it questioned if there are subcultures which formed according to demografics or the department of work. In the survey questionnaire, there are 53 questions total. 6 of these questions are about demografics and 47 of them are about corporate culture. 152 personnel of the company had answered the survey and the data has been evaluated according to frequincy, descriptive and compare means tests. The type of corporate culture of the company was determined as the“communal”from the typology of Goffee and Jones in the positive form. There are no subcultures in the company which bases on the demografics but only one subculture has determined according to department of work. As a result, absence of public relations department, personnel's low awareness level of corporate culture and the lack of information between management and employees has been revealed.