Quentin Tarantino sinemasında postmodern kavramlar
Postmodern terms in Quentin Tarantino's movies
- Tez No: 425520
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL ÇELİK NORMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Pastiş, Nostalji, Metinlerarasılık, Yüzeysellik, Postmodernism, Pastiche, Nostalgia, Intertextuality, Superficiality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Modernlikten bir kopuş olarak değerlendirilen postmodernizm, 1980'lerden itibaren modernizm serüveninin bir parçası olan filmlerde karşılık bulmaya başlamıştır. Bu çalışma, postmodernizmin Quentin Tarantino filmlerine nasıl yansıdığını ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda postmodernizmi tanımlamak için kullanılan zaman ve mekân deneyiminde değişikler, temsilin reddi, öznenin tahribi, parçalanma, belirlenemezlik, evrensel doğrulara olan inancın yitirmesi, şizofreni, metinlerarasılık, yüzeysellik, pastiş, nostalji gibi kavramlarının Tarantino filmlerinde ne ölçüde karşılık bulduğu araştırılmıştır. Filmlerde yer alan postmodern kavramlar ortaya konmakla beraber modern sinemanın birçok özelliğinin de devam ettiği görülmüştür. Bu nedenle filmlerin postmodern bir kopuş içerisinde olmasından ziyade postmodern unsurlar taşıyan bir yapıya sahip olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Postmodernity, considered to be an escape from modernity, has been reciprocated in the movies which are generally considered to be a part of modernity adventure since the 1980s. This study reveals how postmodernity reflects to Quentin Tarantino's movies. Accordingly, it is studied how the concepts used to define postmodernity such as the changes in the experiences of time and space, the rejection of representation, the subversion of the subject, the fragmentation, the indeterminateness, the lost of belief in universal truth, schizophrenia, intertextuality, the absence of deepness, pastiche and nostalgia have been reciprocated in Tarantino's movies. In addition to having revealed the postmodern elements in the movies, it has also been seen that the features of modern movies have been proceeding. For this reason, beyond being just in a postmodern disengagement, it has been revealed that these movies have postmodern elements.