Seleukos Krallığı'nda sikke basımı ve Şanlıurfa Müzesi'nden iki define
Coinage of Seleucid Kingdom and two hoards from Şanlıurfa Museum
- Tez No: 425522
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TOLGA TEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Hellenistik Dönem, Seleukos Krallığı, Seleukos Sikkeleri, Şanlıurfa Müzesi, Hellenistic Age, Seleucid kingdom, Seleucid Coins, Şanlıurfa Museum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma kapsamında Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde bulunan biri Seleukos Krallığı'na ait bronz, diğeri Roma Dönemi'nde Seleukos Kralı I. Philippos Philadelphos adına basılan posthumous gümüş tetradrahmi sikkelerinden oluşan iki ayrı define araştırılmıştır. Bu defineler genel anlamıyla dönemin sikke basımcılığının ışığında incelenmiştir. MÖ 323'de III. Aleksandros'un ölümünden sonra Makedonia Krallığı topraklarının yönetimi, ardılları olan komutanlar (Diadokhlar) arasında bölüşülmüştür. Seleukos Krallığı, bu komutanlardan I. Seleukos Nikator tarafından Makedonia İmparatorluğu'nun doğu bölgelerinde kurmuştur (MÖ 312/11). Bu krallık, merkezi Kuzey Suriye olmak üzere MÖ 64'de bir Roma Eyaleti (Provincia Syria) olana kadar bu topraklar üzerinde egemenlik sağlamıştır. Araştırma konusunu, genel olarak MÖ 312/11-64 yılları arasındaki Seleukos Krallığı'nın egemenliği altındaki topraklarda sikke basım faaliyetleri oluşturmaktadır. Özel olarak ise incelenen iki definenin tarihi kontekste değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
In this study, two coin hoards housed in Şanlıurfa Museum will be examined; the first consists of bronze issues of the Seleucid Kingdom and the second contains silver issues minted in the name of Seleucid King Philippos Philadelphos I posthumously during the Roman period. These hoards are examined in the light of Seleucid Coinage in general. After the death of Alexander III in 323 BC, the rule of the Macedonian Empire was divided among his generals (Diadochoi). One of these generals, Seleucus I Nicator founded the Seleucid Kingdom in the Eastern parts of the Macedonian Empire. This kingdom with its centre in Northern Syria existed until a last part of it was converted into a Roman Province (Provicia Syria) in 64 BC.