Üretim açığının tahmini ve para politikalarında kullanımı: Türkiye 2002-2014
Estimation of output gap and monetary policy: Turkey 2002-2014
- Tez No: 425523
 - Danışmanlar: PROF. DR. İLYAS ŞIKLAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Output Gap, Potential GDP, HP Filter, SVAR Model, Linear Trend Model, Multivariate Structural Model
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 129
Özet
Gerçekleşen çıktının potansiyel çıktıdan farkını ifade eden üretim açığı kavramı, enflasyonist baskının ölçülmesi açısından önem arz etmektedir. Merkez Bankasının temel hedefi fiyat istikrarının sağlanması olduğundan, üretim açığının asgari hata payı ile tahmin edilmesi, uygulanacak para politikasının etkinliği açısından kritiktir. Çalışmamızda üretim açığı hesaplanmıştır. Bu doğrultuda yapılan hesaplamalar 4 farklı yöntem ile Türkiye özelinde 2002-2014 dönemi için gerçekleştirilmiştir. Bu hesaplamalardan ikisi istatistiksel tekniklerden Doğrusal Trend Modeli ve Hodrick-Presscot (HP) Filtresi iken diğer ikisi yapısal yöntemlerden Çok Değişkenli Yapısal Model ve Yapısal Otoregresyon (SVAR) modeli olarak seçilmiştir. Hesaplamaların sonucunda enflasyonu en iyi açıklayan üretim açığının, SVAR modeli ile tahmin edilen üretim açığı tahmini olduğu sonucuna varılmıştır. HP filtreleme tekniği ise SVAR modelini izleyen en iyi ikinci teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Anahtar Kelimler: Üretim Açığı, Çıktı Açığı, Potansiyel GSYİH, HP Filtresi, SVAR Modeli, Doğrusal Trend Modeli, Çok Değişkenli Yapısal Model
Özet (Çeviri)
The notion, output gap, indicating the difference between the real output and potential output, is important for calculating the inflationary pressure. As the main target of Central Bank is to ensure the price stability, to estimate the output gap with a minimum error is crucial for the efficiancy of the monetary policy. In our study we estimated the output gap for Turkey based on 2002-2014 by using 4 different methods. Two of our methods to estimate is two of the statistical methods, Linear Trend Model and Hodrick-Presscot (HP) Filter model. Other two methods are those estimate models, integrated with economic relations suggested by economic theory. Within those estimation techniques in our study we used Multivariate Structural Model and Structural Autoregresive (SVAR) models. We detected the SVAR method as the best method that can result output gap values to describe inflation. However we also found HP filtering method as the second best method after SVAR.