Eren Eyüboğlu'nun sanatı
The art of Eren Eyüboğlu
- Tez No: 425549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU PELVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Eren Eyüboğlu, d Grubu, Bedri Rahmi, Anadolu, portre, Eren Eyüboğlu, Group d, Bedri Rahmi, Anatolia, portrait
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 330
Özet
1907 yılında, Ernestine Leibovici adıyla Romanya'da doğan Eren Eyüboğlu, resim eğitimine Yaş Güzel Sanatlar Akademisi'nde başlamış, iki senelik eğitimin ardından, 20. yüzyılın ilk yarısında modern sanatın merkezi olan Paris'e gitmiştir. 1929 yazından, 1933 yılının Aralık ayına kadar Paris'te yaşayan ve André Lhote atölyesinde eğitim gören Ernestine, burada sanat hayatını renk ve biçimsel yönden etkileyecek olan Matisse, Cézanne, Picasso gibi sanatçıların resimleriyle tanışmıştır. Ernestine Leibovici'nin sanatıyla birlikte hayatını da etkileyecek bir başka isim, 1932 yılında Lhote atölyesinde tanıştığı Bedri Rahmi Eyüboğlu olmuştur. Uzun süren bir mektuplaşma döneminin ardından 1936 yılında Bedri Rahmi'yle evlenen sanatçı, Türkiye'ye yerleşerek Eren Eyüboğlu adını almıştır. Kısa bir süre içinde dönemin hükümetinin düzenlediği organizasyonlara ve devlet sergilerine katılan sanatçı, 1939 yılında d Grubu'na dâhil olmuştur. Eren Eyüboğlu'nun eserlerinde renk, biçim, çizgi gibi plastik özellikler sanatçının farklı kaynaklara yönelmesiyle birlikte değişim geçirir. Çalışmalarını açıkhavada ve atölyede sürdüren sanatçı 1988 yılındaki vefatına kadar kişisel ve karma sergilerde yer almış; portre, natürmort, peyzaj, iç mekân, soyut kompozisyon gibi pek çok konuda eser üretmiştir. Eren Eyüboğlu resim dışında mozaik, seramik, baskı gibi farklı teknikler üzerinde çalışmalar da gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
Eren Eyüboğlu, who was called Ernestine Leibovici at birth, was born in Romania in 1907. She started her art education at the Iasi Academy of Fine Arts. After two years at the academy, she went to Paris, the center of the modern art in the first half of the 20th century. She lived in Paris from the summer of 1929 to the end of 1933 and studied at André Lhote's workshop, where she was influenced by the artists like Matisse, Cézanne, and Picasso. Another name that has influenced her art and life was Bedri Rahmi Eyüboğlu with whom she has met at Lhote's workshop in 1932. After a long period of mailing, they got married in 1936 and settled in Turkey, acquiring the name, Eren Eyüboğlu. Soon, she participated in the government funded organizations and exhibitions. In 1939 she joined“d Group”(d Grubu). Plastic features such as color, shape, line in her works change as the artist heads to various different resources. She painted both outdoors and in the workshop until her death in 1988, having many individual exhibitions and participating in group exhibitions. She has done lots of work on portrait, still life, abstract compositions, domestic interior and landscape. Eren Eyüboğlu worked with various techniques such as mosaic, ceramic, and prints.