Türkiye'de belediye başkanlarının Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'na ilişkin algı ve yaklaşımları
The perception and approaches of the mayors in Turkey regarding the European Charter of Local Self-Government
- Tez No: 425548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Public Administration, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yerel özerklik, demokratik özerklik, Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı, merkezi idare, siyasi partiler, Local autonomy, democratic autonomy, European Charter of Local SelfGovernment, central administration, municipalities
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Yerel yönetimler ve özerklik ilişkisi dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yerel siyasetin ve sosyolojinin önemli tartışma konularından biridir. Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı 15 Ekim 1985 tarihinde İsveç'in başkenti Stockholm'de Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Sürekli Konferansında hazırlanarak Yerel Yönetimlerden Sorumlu Avrupa Bakanlar Konferansında kabul edilerek aynı tarihte sadece Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin imzasına açılmıştır. Yürürlüğe girebilmesi için asgari 4 üye ülke tarafından onaylanması koşulu bulunan belge 1 Eylül 1988 tarihinde bu onay sayısına ulaşılmasıyla resmen yürürlüğe girmiş olup Eylül 2011 itibariyle Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkeden 45'i tarafından onaylanmıştır. Şart, akit tarafları, yerel yönetimlerin siyasi, idari ve mali bağımsızlığını güvence altına alan temel kuralları uygulama taahhüdü altına sokmakta, yerel özerklik ilkesinin ulusal mevzuatta ve uygulanabilir olduğu hallerde, Anayasa'da tanınması hükmünü getirmektedir. Türkiye ise Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı'nı 21 Kasım 1988 tarihinde imzalamıştır. Ancak yerel özerkliği teminat altına alan ve yerel yönetimlere görevleri ile mütenasip gelir sağlanmasını ve kaynakların gerçek ihtiyaçlara yöneltilmesini amaçlayan maddelere çekince koymuştur. İmzalandığı günden itibaren yerel yönetimler alanında çok sayıda reform yapılmasına rağmen hâlen yerel yönetim kurumlarına idari, mali ve siyasi alanda çeşitli hakların verilmesini ön gören madde ve paragrafların üzerindeki çekinceler devam etmektedir. Bu çekinceli maddeler yerel yönetimlerin verimli, şeffaf, hesap verebilir ve çözüm odaklı hizmet üretmelerini kısıtlamaktadır. En önemli yerel yönetim kurumları olan belediyelerin bu konuya ilişkin yaklaşım ve uygulamaları bugün bile yeterince bilinmemektedir. Oysa Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı öncelikle ve doğrudan belediyeleri ilgilendirmektedir. Dolayısıyla asıl olan yerel yönetim aktörlerinin bu şarta ilişkin algı, görüş ve yaklaşımlarıdır.
Özet (Çeviri)
The relation between the autonomy and local self-government is one of the main issues of sociology and the local politics in Turkey as well as in the world. European Charter of Local Self-Government-CETS (No:122) was prepared in the European Commission Local and Regional Conference and opened for signature on October 15, 1985 in Stockholm. The condition for entry into force was that the charter should be approved by at least four countries and this was achieved on September 1, 1988. In 2011, it had already been approved by 45 of 47 members of the European Council. By approving the charter, the countries guarantee the political, administrative and economic autonomy of the local governments. Moreoever, in case the local autonomy is applicable, it should be recognized in the constitution. Turkey signed the European Charter of Local Self-Government on November 21, 1988, but did not ratify crucial provisions including the ones ensuring the local autonomy. Since then, although many reforms related with local governmets are adopted, these provisions are still not ratified. These provisions are the ones that make the local governments effective, accountable, transparent and provide services regarding the local needs. Although the most important institutions of the local self-government are municipalities, their approach and practices are not well-known. The European Charter of Local Self-Government is mainy related with the municipalities, so the approaches and ideas of people in the municipalities are very important.
Benzer Tezler
- Türkiye'de yerel yönetimlere katılım ve Paris örneği
Participation in local goverments in Turkey comprasion Paris
UFUK ÖZEN ALİBEYOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Kamu YönetimiAvrasya ÜniversitesiYönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BAYRAM KAYA
- Ortanın Solu ve yerel yönetimler: 1973-1977 arası istanbul'da Ahmet İsvan dönemi
Left of the centre and local governments: Between 1973-77 Ahmet Isvan era in Istanbul
RODİ YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2022
Kamu YönetimiMarmara ÜniversitesiYerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAVAŞKAN
- Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye'de belediye bankacılığı uygulamaları: Türkiye için bir model denemesi
Başlık çevirisi yok
NASUH OĞUZHAN ALTAY
- Yerel demokrasi ve yerel siyasal liderlik: Türkiye'de belediye başkanlarının siyasal liderlik özellikleri
Local democracy and political leadership: Mayors' political leadership traits in Turkey
MURAT YETİŞ
Doktora
Türkçe
2023
Kamu YönetimiBolu Abant İzzet Baysal ÜniversitesiKamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ARİF ERENÇİN
- Toplumcu belediyecilikte modern şehirciliğin rolü: Ankara örneği
The role of modern urbanism in socialist municipalism: The case of Ankara
UMUT AYANOĞLU
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
Kamu YönetimiAnkara ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. TAYFUN ÇINAR