Başlangıcından II. Mehmet Dönemine kadar Türk Milli Mimarlığının evrimi
Evolution of the Turkish national architecture from beginning until the period of Mehmed the Second
- Tez No: 425559
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ SÖNMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Sanat Tarihi, Architecture, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mimarlık, Sanat, Türk Mimarisi, Sanat Tarihi, Architecture, Art, Turkish Architecture, Art History
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 579
Özet
“Başlangıcından II. Medmet Dönemine Kadar Türk Milli Mimarlığının Evrimi”adlı araştırmada, Türklerin ilk olarak yerleşik hayata geçerek düzenli bir devlet kurdukları Karahanlılar devrinden, Osmanlı'nın halen ulusal kimlik çizgisini takip ettiği ve henüz imparatorluk sistemine geçmediği erken dönemine kadarki imar çalışmaları ele alınmıştır. Araştırma konumuzu kapsayan zaman dilimi içerisinde yer alan eserler bir katalog çalışması olarak sunulmamış, söz konusu dönemde inşa edilmiş yapılar arasında milli Türk kimliğinin başlangıç, oluşum ve gelişim aşamalarının takip edildiği mimari ürünler seçilmiştir. Çalışmamızın amacı, kapsamı ve yönteminin ifade edildiği I. Bölüm'ün ardından, II. Bölüm, Milli Türk Sanatı ve Mimarisinin oluşumu ve kaynakları üzerinde bir anlatımı içermektedir. Araştırmamızın Anadolu öncesi Türk mimarisinde milli kimliğin sorgulandığı III. Bölümü'nde ise Karahanlı, Gazneli ve Büyük Selçuklu devletleri dönemlerinde ortaya konmuş Türk mimari eserleri ve Anadolu mimarisine tesirleri anlatılmıştır. Ardından, Anadolu'daki Türk mimarisinin başlangıcı olan Erken Türk/Türkmen Beylikleri, Anadolu Selçuklu Devleti ve 14. yüzyıl Beylikler dönemi eserlerinde geçmişten beri süregelen gelenekler ve nihayetinde Osmanlı dönemine yansımaları konu edilmiştir. IV. Bölüm'de konunun genel bir değerlendirmesi yapılmış ve V. Bölüm'de çalışmanın sonucunda ortaya çıkılan veriler ve düşünceler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research“Evolution of the Turkish National Architecture from Beginning until the Period of Mehmet the Second”the public work movements are discussed from the time where the Turks established a regular state by passing settled life for the first time in Karakhanids era until Ottomans early times, where they didn't pass imperial system yet and followed their national identity line. The works that take place in the time phrase, which covers our research topic are not presented as a catalog work; instead architectural works have been selected, among structures built in the mentioned period to examine the stages of initiation, formation and evolution of national Turk identity. The purpose of our study touches on the expression of scope and the method in Part I, thenceforth explanation on the formation and sources of National Turkish Art and Architecture in Part II. The influence of the works, that produced in the period of Karakhanid, Ghaznavid and Great Seljuk State, on Turkish architectural works and Anatolian architecture are described in the Part III of our research where national identity questioned in pre- Anatolian Turkish architecture; Followed by the reflections of traditions on Ottoman era, on-going from the periods of early Turk / Turcoman Principalities, Anatolian Seljuk State and 14th century Principalities' works, which are origin of the Turkish architecture in Anatolia. General assessment of the issues have been made in Part IV; Datas and thoughts leading up to result have been indicated in Part V.