Türk Dışişlerinde Fatin Rüştü Zorlu
Fatin Rustu Zorlu in Turkish Foreign Policy
- Tez No: 425588
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN SOFUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Fatin Rüştü Zorlu, Türk Dışişleri Bakanlığı, Türk Dış Politikası, Fatin Rüştü Zorlu, Turkish Ministry of Foreign Affairs, Turkish Foreign Policy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Galatasaray Lisesi'nden mezun olan Fatin Rüştü Zorlu Cenevre Üniversitesi'nde Hukuk ve Paris'te Siyasi Bilgiler eğitimi aldı. 1932 yılında Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başlayan Zorlu, 1934 yılındaki Silahsızlanma Konferansına kâtip olarak, 1936 yılındaki Montreux Konferansında hukuk müşaviri olarak Türk Heyetinde yer aldı. 1939 yılında Paris'e başkâtip olarak atanan Zorlu, Kuybişev'de maslahatgüzarlık, Beyrut'ta başkonsolosluk yaptı. Türkiye II. Dünya Savaşından sonra zamanın şartlarına bağlı olarak siyasi sistemini, dış politika ve ekonomi politikalarını değiştirdi. Bu durumdan sonra Fatin Rüştü Zorlu, almış olduğu eğitimi, başarılı görevleri ve sosyal statüsünden dolayı Türk Diplomasisi için daha önemli bir figür haline geldi. 1946'da Dışişleri Bakanlığı İktisat ve Ticaret Dairesi'ne Genel Müdür oldu. 1952 yılında NATO Daimi Delegesi olarak atandı. 1954 yılında Çanakkale'den Milletvekili seçilen Zorlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak kabineye girdi. 1955 yılındaki Bandung Konferansında Türk Heyetine başkanlık yaptı. Fatin Rüştü Zorlu Kıbrıs Konusu ve Türkiye'nin ekonomik ilişkileriyle ilgilendi. 6-7 Eylül Olaylarından sonra Kasım 1955'te Kabineden istifa eden Zorlu Temmuz 1957'de Basın İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak Kabineye geri döndü. 1957 seçimlerinden sonra, 25 Kasım 1957'de Dışişleri Bakanı oldu. Sonuç olarak Fatin Rüştü Zorlu, uluslararası arenada iyi bilinen, özgür Dünya olarak nitelendirilen Batı Bloğunda savunma ve ekonomik işbirliklerini destekleyen bir figür olarak tanınmıştır. Zorlu uluslararası konferansların tanınan yüzü olmuştur.
Özet (Çeviri)
A graduate of the Galatasaray Lycee in Istanbul, Fatin Rüştü Zorlu holds L.L.B. degrees from the Law School of the University of Geneva and from the School of Political Science in Paris. Mr. Zorlu entered the Ministry of Foreign Affairs in 1932 and was successively Secretary to the Turkish Delegation to Disarmament Conference in 1934, legal adviser to the Turkish Delegation to the Montreux Conference in 1936. He was appointed First Secretary to the Turkish Embassy in Paris in 1939, he later became Charge d'Affaires in Kuybyshev and Consul-General in Beirut. After World War II, Turkey changed political system, economic and foreign policies, because of circumstances of mentioned time. After this situation, Mr. Zorlu became more important for Turkish Diplomacy. He was appointed Director-General of the Department of Economy and Commerce at the Ministry Foreign Affairs in 1946. In 1952 he was appointed Ambassador and Turkish Representative to the North Atlantic Treaty Organization. Elected to the Grand National Assembly from the Constituency of Çanakkale in 1954, Fatin Rüştü Zorlu entered the Cabinet as Minister of State and Deputy Prime Minister. He headed to the Turkish Delegation to the Bandung Conference in 1955. Mr. Zorlu took a strong interest in Cyprus issue and economic relations of Turkey. After 6-7 September Events, Resigning from the Cabinet on November 1955, he re-entered as Minister of State for Press Affairs on July 1957. Later, he became Minister of Foreign Affairs on November 25, 1957. As a result, Fatin Rüştü Zorlu was a well-known figure on the international scene. Mr. Zorlu has come to be recognized as one of the freeworld's foremost exponents of collective defense and economic cohesion. Mr. Zorlu has been a familiar personality at almost every major international conference.