Filistin sorunu ve Türkiye'nin AK Parti hükümetleri dönemindeki Filistin politikası
Palestine conflict and Turkey's Palestine policy during the Justice and Development Party governments
- Tez No: 425591
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SARE AYDIN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, Türkiye, sorun, politika, Conflict, Israel, Palestine, Politics, Turkey
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Filistin sorunu tarihsel bir derinliğe sahiptir. Bu derinliğin içerisinde birçok aktör bu soruna yön vermiştir. 20 yüzyıl itibari ile de sorunun en etkin iki tarafı Filistin ve İsrail'dir. Her iki ülke de yüzyıllardır bu topraklarda bir devlet kurmak adına büyük bir mücadele vermişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışından sonra ise bunu bir tek İsrail başarabilmiştir. Fakat İsrail, mevcut gücünü bölgedeki Araplara üstünlük sağlamak adına kullanmıştır. Bu şekilde ortaya büyük bir çatışma çıkmıştır. Yine de bu çatışmanın tek kaybedeni Filistin'dir. İsrail bölgesel olarak gücünü arttırmış, Filistin ise sadece savunmada kalmak zorunda bırakılmıştır. Böylelikle iki taraf birbirleri için birer düşman olmuşlardır. Konunun tarihsel bir muhatabı olarak Türkiye de sürecin bir parçasıdır. Özellikle 1980'li yılların sonunda Türkiye konuya doğrudan dâhil olmuştur. Uzlaşmacı ve arabulucu rol üstlenen Türkiye iki ülke arasında barışın kalıcı olması adına çaba gösteren ülkelerden biri haline gelmiştir. Fakat 2000'li yıllar itibari ile Türkiye'nin Filistin sorununda daha etkin bir rol aldığı gözlemlenmektedir. Özellikle AK Parti hükümetleri döneminde Türkiye Filistin konusunda daha aktif hareket etmiştir. Bu noktada Türkiye İsrail ile çatışma noktasına gelmiştir. AK Parti hükümetlerinin bu çatışmada üstlendiği rol Türkiye'nin bölgesel uluslararası politikadaki konumunu olumlu yönde değiştirmiştir. Bu tez çalışması Filistin-İsrail çatışması temelinde, Türkiye'nin AK Parti hükümetleri döneminde bu çatışmada aldığı rolü değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Palestine matter has a historical depth. In this depth, a lot of actors have directed that matter. By the 20th century, Palestine and Israel are the most effective sides of matter. Both countries struggled to build a state on these lands. After the decline of Ottoman Empire, only Israel have achieved that. However, Israel has used its power to supremacy on Palestinians. In the end, a great conflict has come out and Palestine is the only loser of this conflict. Israel has increased its regional power and Palestine has been forced to stay in defense. With that way, two sides have become enemies against each other. As an historical side of this issue, Turkey is a part of this process. In particular, after the 1980s, Turkey has joined the process. Turkey has become a mediator and a reconciliatory country to build a permanent peace between the sides. However, by the 2000s, Turkey has become more active for Palestine's situation. In particular, during the period of Justice and Development Party, Turkey has assumed a serious role. In this point, naturally, Turkey and Israel are in conflict, too. The role, which has been assumed by Justice and Development Party has changed Turkey's role positively in the international relations positively. This study of thesis researches the role of Turkey in Palestine matter during the Justice and Development Party governments in the basis of Palestine-Israel conflict.