Türkiye-İsrail ilişkileri (2002-2011)
Turkey-Israel relations (2002-2011)
  1. Tez No: 673895
  2. Yazar: HASAN GÖK
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ZAFER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, İsrail, Orta Doğu, Filistin Sorunu, AK Parti, ABD, Turkey, Israel, Middle East, Palestine Question, AK Party, USA
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
2002-2011 dönemi Türkiye-İsrail ilişkilerini incelemeyi amaç edinen bu tez çalışması, iki ülke ilişkilerini tarihsel süreç içerisinde ele almaktadır. Bu süreçte iç etkenlerin yanı sıra bölgesel ve küresel düzeydeki değişimlerin, ilişkilere ne düzeyde etki ettiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ulaştığı temel sonuç, İsrail'in 2002'den sonra Filistin'e düzenlediği saldırıların, AK Parti'nin Orta Doğu bölgesinde yürüttüğü arabuluculuk faaliyetleri ile çakıştığı ve bununda 2008'den itibaren ilişkilerde peş peşe krizlerin yaşanmasına sebebiyet verdiğidir. AK Parti'nin, bölgede yürütmüş olduğu arabuluculuk faaliyetleri nedeniyle, İsrail-Filistin sorunu Türkiye'nin gündeminde daha çok yer tutmaya başlamış ve bu bağlamda da İsrail'in Filistin'e düzenlediği her saldırı, Türkiye'nin sert tepkisine yol açmıştır. Tarihsel süreçte Türkiye ile ilişkilere büyük önem veren İsrail ise AK Parti'nin göstermiş olduğu sert tepkiler karşısında giderek rahatsızlık duymaya başlamış ve Mavi Marmara saldırısında olduğu gibi Türkiye'yi karşısına almaktan kaçınmamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis, which aims to examine Turkey-Israel relations in the period 2002- 2011, deals with the relations of the two countries in the historical process. In this process, it has been tried to reveal to what extent the regional and global changes, as well as internal factors, affect the relations. The main conclusion of the study is that Israel's attacks on Palestine after 2002 coincided with the mediation activities carried out by the AK Party (Justice and Development Party) in the Middle East region, and this caused successive crises in relations since 2008. Due to the mediation activities carried out by the AK Party in the region, the Israeli-Palestinian issue has begun to occupy more on Turkey's agenda, and in this context, every Israeli attack on Palestine has led to a strong reaction from Turkey. Israel, which gives great importance to relations with Turkey in the historical process, began to feel increasingly uncomfortable with the harsh reactions of the AK Party and did not hesitate to confront Turkey as it did in the Mavi Marmara attack.