Küreselleşme ve Türkiye: Özal dönemi değişim paradigmaları
Globalization and Turkey: The pradigms of change in Özal term
  1. Tez No: 425590
  2. Yazar: BETÜL BÜLBÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ KILINÇKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Değişim, Paradigma, Türkiye, Turgut Özal, Globalization, Change, Paradigm, Turkey, Turgut Özal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Tartışmalı olan Küreselleşme kavramının birden çok tanımlaması vardır. Ayrıca Küreselleşme süreci birden çok konu ve süreci de içerir. Ancak Küreselleşme kavramı ekseriyetle 1980'lerden sonra güç kazanmıştır. Bu süreç uluslararası ilişkilerde karşılıklı ekonomik bağların artması sonucunda ortaya çıkmıştır. Küreselleşme beraberinde demokratikleşme, liberal ve neoliberal politikalar gibi kavramlarla birlikte sivil toplum örgütlenmesinde yeni eğilimler ortaya çıkarmıştır. Türkiye'de değişime dönük eğilimler 1961'den sonra şekillenmeye başlamıştır. Bu dönemde de farklı siyasi partiler, farklı lider profilleri ve çeşitli sivil toplum örgütlenmeleri ortaya çıkmıştır. Bu dönem de küresel eğilimlerden etkilenmiştir ve Türkiye'yi Küreselleşme sürecine hazırlamıştır. Ancak bu dönemde yaşanan değişimler birden çok ideolojinin sürece yön vermesini sağlamıştır. Türkiye de, 1980'lerde Özal dönemi politikalarıyla hızlı bir şekilde etkilenerek Küreselleşme sürecine girmiştir. Bu dönemde iktisadi amaçlar politikalara yön vermeye başlamıştır. Bu nedenle Türkiye hegemonik bir ideoloji olarak liberal politikalardan etkilenmiştir. Bu etkileşim toplumsal duruma da yansımış ve sivil toplum örgütlenmelerin de farklı oluşumları ön plana çıkmıştır. Bu çalışma Küreselleşme bağlamında Türkiye'de yaşanan dönüşümün kodlarını araştırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda, ilk olarak, Küreselleşme kavramı ve beraberinde getirdiği kavramların tanımlanması hedeflenmiştir. İkinci olarak, Özal döneminden önce Türkiye'yi Küreselleşme sürecine ve dönüşüme hazırlayan etkenlerin ne olduğu sorusundan yola çıkılarak, toplumsal ve siyasi değişim temayülleri saptanmaya çalışılmıştır. Son bölümde ise, Özal dönemini, bir önceki Türkiye panoromasından ayıran ve Türkiye'yi Küreselleşme eğilimleriyle buluşturan değişimlerin ne olduğu ortaya konmuştur. Türkiye'yi Küreselleşme sürecine sokan delilleri aramak amacından hareket eden çalışmada, ikincil kaynakların yanı sıra, devlet istatistik verileri ve parti tüzük ve programlarından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Gloabalization notion that ise contraversial has description more than one. Also it includes many subjects and process. However Globalization gained strength after 1980's. This process has emerged of as a result of the increase of mutual ties in international relations. Globalization has revealed some notions such as democratization, liberal and neoliberal policies together with the new tendencies in Non Governmental Organizations. Turkey faces a change in trends began to take shape after 1961. During this period, different political parties, non-governmental organizations and the variety of different leader profiles has been emerged. This period also influenced by global trends, and Turkey has prepared the Globalization process. However, these recent changes have gained the power from the ideological dynamic. Turkey, too, back in the 1980s, Ozal era policies quickly influenced by Globalization has entered into the process.During this period, started to provide direction to policies of economic purposes. For this reason Turkey influenced by liberal policies which is hegemonic. This is also reflected in social interaction situation and non-governmental organisations will also come to the fore in different formations. This work in the context of globalization, aims to investigate the transformation in codes of Turkey. In this regard, first, the concept of globalization and the aim of defining concepts. Secondly, the process of globalization and the Turkey before the period Ozal transformation of what is asked of the factors connected with the organisational, social and political change in expenditure was tried to been identified. In the last chapter, the Ozal era, separating from a previous, Turkey Turkey trends of globalization and panoroma combines changes has been demonstrated what it is. The process of globalization, the search for evidence in a manner that puts Turkey mobile study, secondary, as well as the State and the party statutes and program statistics data are utilized.