Yaratıcı muhasebe nedenleri, yöntemleri, sonuçları
Creative accounting reasons, methodsand the results
  1. Tez No: 425595
  2. Yazar: HATİCE BALIKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAYRİ DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal bilgi, Manipülasyon, Muhasebe, Yaratıcı Muhasebe, Financial Data, Manipulation, Accounting, Creative Accounting
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Muhasebe bilgisi kullanıcıları farklı nitelikte bilgiye ihtiyaç duyan, farklı sesler duymak isteyen çıkar gruplarıdır. Yaratıcı muhasebe, muhasebe ilkelerinden ve finansal bilginin taşıması gereken niteliklerden ödün vermeden çıkar grupları arasında denge kurabilme ve bu dengeyi firma lehine kullanabilme gerekliliğinden ortaya çıkmıştır. Yaratıcı muhasebe uygulamalarının etik sınırlar içinde kalarak tanınması, değer yarattığı halde klasik muhasebe sisteminde ihmal edilen bir takım unsurların üzerine dikkatleri çekecektir. Ayrıca yaratıcı muhasebe uygulamalarının tespit edilmesi ve ölçülmesi, denetleyici ve düzenleyici kuruluşların ve bağımsız dış denetçilerin bu uygulamaların etik sınırlarını aşanlarını yakalayabilmeleri açısından çok büyük öneme sahiptir. Yaratıcı muhasebe, muhasebe uygulamalarını kullanarak finansal tabloların yanıltıcı bir şekilde hazırlanması ve sunulması amacıyla yapılan işlemler bütünüdür. Yaratıcı muhasebe uygulamasında temel amaç finansal tablo okuyucusunu ve ilgili kuruluş veya grubun paydaşlarını yanıltmak olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı; yaratıcı muhasebe nedenleri, sonuçları ve yöntemlerini incelemektir.
Özet (Çeviri)
Financial information can be produced for an activity or company. Although the accounting function of financial information, only accounting service or accountant of a company does not collect such information or hazırlamaz cost. All units of the company contribute to the production of financial data. But of course the main responsibility belongs to the accounting unit. Financial data collection, classification, analysis and reporting of financial information is the responsibility of and conversion to the accounting department. Accounting information users who need information on the different qualities are interest groups who want to hear different sounds. Creative accounting, establish the accounting principles and financial information needed to carry a balance between interest groups without compromising the quality and stability of these companies has emerged in favor of the necessity to use. The recognition of the creative accounting practices while remaining within the limits of ethics, although classical accounting system in value creation will attract attention on a number of factors neglected. In addition, the detection and measurement of creative accounting practices, supervisory and regulatory bodies and the independent external auditors for their ability to capture these applications beyond the limits of ethics is very important. Creative accounting, preparation of financial statements in a misleading manner using accounting practices and overall operations performed in order to be available. The main objective reader in creative accounting practices and financial statements are considered to mislead the stakeholders about the organization or group. The purpose of this work; creative accounting reasons, to examine the results and methods.