Yaratıcı muhasebe uygulamaları ve finansal bilgi manipülasyonu: Sektörel analiz
Creative accounting practices and manipulation of financial information: Sectoral analysis
  1. Tez No: 893941
  2. Yazar: LUGAIN ABDELKARIM HASSAN AWADELKARIM HASSAN AWADELKARIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Bilgi Manipülasyonu, Yaratıcı Muhasebe, Yaratıcı Muhasebe Yöntemleri, Tahakkuklar, Geliştirilmiş Jones Modeli, Financial Information Manipulation, Creative Accounting, Creative Accounting Methods, Accruals, Modified Jones Model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Her alanda olduğu gibi muhasebe ve işletme alanında da yaratıcı yöntemler vardır. Yaratıcı muhasebe, işletmelerde her zaman tartışmalı bir konu olmuştur. Yaratıcı muhasebenin çeşitli yöntemleri bulunmaktadır. Şirketler, hedeflerine ulaşmak için ve çeşitli ekonomik durumlarla karşılaştıklarında yaratıcı muhasebe tekniklerine başvurmayı tercih ederler. Yaratıcı muhasebenin etik açıdan kullanılıp kullanılmamasına bakılmaksızın, bu tür uygulamaları önlemek veya tespit etmek için bir dizi model geliştirilmiştir. Muhasebe standartlarına ek olarak, yaratıcı muhasebe modelleri kriz durumunda olan şirketlere destek sağlayan bir araç olarak kabul edilmektedir. Çalışmanın temel hedefi yaratıcı muhasebenin kavramını, nedenlerini, uygulanan yöntemlerini ve bu uygulamaları tespit eden modelleri belirlemektedir. Bunun yanı sıra, çalışma 2018-2023 yılları arasında Türkiye'deki Borsa İstanbul'da kayıtlı olan 35 işletmenin finansal tablolarındaki verilerin incelemesi ve analizini içermektedir. Analiz sonuçlarına göre Geliştirilmiş Jones Modeli kullanarak 2018-2023 yıllar arasında 35 şirket incelendiğinde 35 şirketten birinin yaratıcı muhasebe yöntemlerin uyguladığı göstermektedir. Ayrıca sonuçlar, şirketin 2018 yılının üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde yaratıcı muhasebe uygulama ihtimali göstermektedir.
Özet (Çeviri)
As in every field, there are creative methods in the field of accounting and business, Creative accounting has always been a controversial topic in the business sector. There are various methods of creative accounting. Companies prefer to resort to creative accounting techniques to achieve their goals and when faced with various economic situations. Regardless of whether creative accounting is used ethically or not, a number of models have been developed to prevent or detect such practices. In addition to accounting standards, creative accounting models are considered a tool to provide support to companies in crisis. The main objective of the study is to determine the concept of creative accounting, its reasons, applied techniques and models that detect these practices. In addition, the study includes the review and analysis of data in the financial statements of 35 businesses registered in the Borsa Istanbul in Turkey between 2018-2023. According to the results of the analysis, when 35 companies were examined between 2018 and 2023 using the Modified Jones Model, it showed that one in 35 companies applied creative accounting practices. Additionally, the results showed that the company implemented creative accounting in the first and second quarters of year 2018.