Finansal bilgi manipülasyonu: nedenleri, yöntemleri, amaçları, teknikleri, sonuçları ve İMKB şirketleri üzerine ampirik bir çalışma
Manipulation of financial information: Causes, methods incentives, teacniques, consequences and an empirical analysis of the ISE companies
  1. Tez No: 143721
  2. Yazar: CEMAL KÜÇÜKSÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BAYAZITLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal bilgi, finansal tablolar, manipülasyon, kar yönetimi, yaratıcı muhasebe. 499, Financial information, financial statements, manipulation, earnings management, creative accounting. 500
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 528
Özet
ÖZET Finansal piyasaların temel taşı olan finansal bilginin, ekonomik performası çeşitli yollarla artırabileceği kabul edilmektedir. Bununla birlikte kar yönetimi, karın istikrarlı hale getirilmesi, aldatıcı finansal raporlama, yaratıcı muhasebe uygulamaları, agresif muhasebe, muhasebe hata ve usulsüzlükleri ve muhasebe manipülasyonu olarak değişik ifadelerle adlandırılan finansal bilgi manipülasyonu, ekonomide kaynak tahsisinde etkinliği azaltmaktadır. Muhasebe literatüründe geçmişte yapılan çalışmalar finansal bilgi manipülasyonunu; bazı kişisel ya da kurumsal amaçlarla finansal raporlama sürecine müdahele edilerek, kamuya açıklanacak finansal bilgilerin değiştirilmesi olarak tanımlamaktadır. Bu tezin amacı; finansal bilgi manipülasyonunu nedenleri, yöntemleri, amaçları, teknikleri ve sonuçları kapsamında açıklamak, ayrıca Türkiye'deki şirketlerin finansal bilgi manipülasyonu uygulamalarını ortaya koyacak bir model geliştirmektir. Bu kapsamda, hisse senetleri iMKB'de işlem gören şirketlerin finansal bilgi manipülasyonu uygulamalarını tahmin etmek amacıyla Beneish (1999) modeli revize edilerek kullanılmıştır. Bu çerçevede oluşturulan Modeldeki 9 açıklayıcı değişkenden 6 tanesinin, IMKB şirketlerince yapılabilecek finansal bilgi manipülasyonu uygulamalarının ortaya çıkarılması veya tahmin edilmesi açısından anlamlı ve yararlı olduğu görülmüştür. Ayrıca, Türkiye'de ortaya çıkarılan örnek olaylardan hareketle, finansal bilgi manipülasyonunun önlenmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT It is admitted that financial information, as the bedrock of financial markets, can improve economic performance through several ways. However, manipulation of financial information, which is called by several terms such as earnings management, income smoothing, fraudulent financial reporting, creative accounting practices, aggressive accounting, accounting irregularities or account manipulation, reduces the efficiency in the allocation of resources for an economy. The former studies of the accounting literature define manipulation of financial information as an intervention in the financial reporting process with the intent of obtaining some personal and/or corporate gains by changing the financial information that is to be disclosed publicly. The objective of this dissertation is to explain the causes, methods, incentives, techniques and consequences of manipulation in financial reporting, and also to develop a model for detecting manipulative practices in financial reporting at Turkish companies. A revised version of the model that was developed by Beneish (1999) is used in order to estimate the manipulative practices in financial reporting at companies listed on the Istanbul Stock Exchange (ISE). We found that six out of nine explanatory variables in our model are significant and useful in detecting or estimating the existence of manipulative practices in financial reporting at ISE companies. Furthermore, after analyzing some cases at Turkish companies we suggest a set of measures to be taken for preventing such manipulative practices.