Örgün eğitimde kurumsal değişim sürecinin yönetimi (Nizip ilçesindeki ortaokullarda bir uygulama)
Management of institutional change process in formal education (An application in secondary school in Nizip region)
  1. Tez No: 425633
  2. Yazar: SUNA SERTPOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EDİBE SÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Değişim, Değişim Yönetimi, İnstitutional change, management of the change
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Çevre koşullarına ve ihtiyaçlara bağlı olarak, değişim hızının arttığı günümüzde, faaliyette bulunan işletmeler, yaşamlarını sürdürebilmek, arzuladıkları performansa ulaşabilmek için değişime ihtiyaç duymaktadırlar. Kurumsal değişim, kurumların verimlilik ve etkinliği ve dolayısıyla yaşaması ve büyümesi için zorunlu ve kaçınılmazdır. Çevre koşullarında ve ihtiyaçlarda meydana gelen değişimlere uyum sağlayabilmek, kurumsal sistemin devamlılığı ve beklenen sonuçların gerçekleşmesinin öncelikli koşulları arasında yer almaktadır. Yöneticilerin gerek kurum politikasında, gerek teknolojik unsurlarda ve gerekse kurum yapısı ve is görenlerde gerçekleştirmeyi planladıkları bu değişimlerin karsısındaki en büyük engel, değişimden etkilenecek iş görenlerin değişik yollarla değişime direnmeleridir. Değişime karsı gösterilen bu direnmeyi önlemede kurumlar çeşitli yöntemler kullanarak başarıya ulaşabilmektedirler. Bu çalışmada öğretim kurumlarında kurumsal değişim sürecinin yönetimi değerlendirilerek, yönetimin değişimdeki önemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Böylelikle yönetimin kurumun değişimindeki kalite düzeylerini geliştirmeye yönelik adımlara ışık tutulmaya çalışılmıştır. Anket olarak ?Örgün Eğitimde Kurumsal Değişim Sürecinin Yönetimi Ölçeği Anketi? ve ?Demografik Bilgi Formu? kullanılmıştır. Araştırmanın evreni 2012/2013 Eğitim öğretim yılında Gaziantep İli Nizip İlçesinde bulunan ortaokullarda görev yapan idareci, öğretmen ve diğer çalışanlardır. Ankete katılan öğretmen, idareci ve memurların sorulara verdikleri yanıtlar ile eğitim kurumlarındaki işgörenlerin değişim sürecinin yönetimini algılamaları; öğrenim düzeyleri, yaş, cinsiyet, medeni durum, pozisyon, çalışma statüsü, okulundaki görev süresi ve eğitim durumları değişkenleri ile karşılaştırılarak incelenmiştir. Araştırmanın sonunda eğitim kurumlarında yapılan ya da yapılacak olan değişim sürecinin değişimin içinde bulunan idareci, öğretmen ve diğer çalışanlar nazarında nasıl algılandıklarının, hangi değişkenlere bağlı olduğu belirlenmeye çalışılmış ve değişime gösterilen direnci hafifletecek bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
At today?s accelerating change, depending on the environmental factors and the needs, operating constitutions need to change in order to survive and to achieve the performance level they desire. Institutional change is compulsory and inevitable for their productivity and effectiveness and so for their survival and growth. Adapting the changes in the environmental conditions and in the needs is among the prior requirements for the maintenance of the system and its expected outcomes. Main resistance to administrators? plan to change the institution?s politics, its technology, its construction or employee?s tasks comes from the employees who are going to be affected. Institutions can break that resistance by applying some methods. In this research, it was aimed to demonstrate the importance of administration by evaluation the administrative management process in the educational institutions. Therefore it is intended to illuminate the pace to develop the qualitative level in its change made by administrators. As a questionnaire `Survey of the Institutional Qualitative Level Scale in the Formal Education? and `Demographic Data questionnaire? were used. Universe of the research includes administrators, teachers and the other employees of the middle schools in Nizip District of Gaziantep City in 2012-2013 educational year. The responses of the teachers, administrators, and the other officers participated into the survey were examined regarding their perception of management of the changing process by comparing these responses with their educational levels, ages, sex, marital status, position, working status, and working time duration. At the end of this research, it was intended to determine perception of the administrators, teachers, and other staffs to the changing process in the educational institutions and also to reveal which variables they depend on and finally some suggestions have been done to appease the resistance to the change.