Eğitim yönetiminde toplam kalite yönetiminin uygulanması:Bağcılar ilçesi örneği
The case of the implementation of total quality management in education administration Bagcılar
  1. Tez No: 425638
  2. Yazar: ERSİN KIRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ÇİNKO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Yönetimi, Toptan Kalite Yönetimi, Türk Eğitim Sistemi, Bağcılar İlçesindeki Devlet Okulları, Education Management, Total Quality Management, Turkish Education System, Bağcılar County Public Schools
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı okulda hatta sınıfta kalitenin öneminin farkında olarak 10 yıldan uzun süredir Toplam Kalite Yönetimi Uygulama Projesi?ni gerçekleştirmektedir. Projenin okul ve kurumlar üzerinde yaptığı etki ve var olan durum, çalışmalarda harcanan emek açısından önemlidir. Toplam Kalite Yönetiminin çağdaş katılımcı yönetim anlayışında bütün kamu kurumlarında olduğu gibi Milli Eğitim Sistemimizde de alışma ve uygulama süreci yaşanmıştır. Eğitim programlarının değişimi, öğrenci merkezli eğitim programlarının uygulanması da TKY?nin uygulanması sürecinde olumlu bir gelişmedir. TKY felsefesini benimsemiş lider yöneticilerin bulunduğu, sürekli gelişmenin hedeflendiği, küçük ama devamlı ileriye doğru adımların atıldığı, tam katılımın sağlandığı bir çalışma ile Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının başarıya ulaşmaması mümkün değildir. Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı?na bağlı okul ve kurumların yönetici ve TKY kurum temsilcisi öğretmenlerinin Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarını benimseme ve uygulama düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmada eğitim yöneticileri ve TKY uygulamalarını organize okul/kurum temsilcisi öğretmenlerin bu uygulamalara yönelik bakış açılarını ortaya çıkaracak anketler uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul İli Bağcılar İlçesindeki Eğitim Yöneticileri ve TKY Okul/Kurum Temsilcisi öğretmenler oluşturmaktadır. Yönetici anketi 17 sorudan, öğretmen anketi 15 sorudan oluşmuştur. Anketler, SPSS 13.00 İstatistik Programında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular yüzde ve frekanslardan oluşan tablolarla desteklenmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Toplam Kalite Yönetiminin eğitim kurumlarında uygulanabilirliği ile ilgili bulgulara ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında çeşitli öneriler getirilerek araştırma sonuçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ministry of Education as a school, or even aware of the importance of quality in the classroom for more than 10 years of Total Quality Management Implementation Project realized. There are schools and institutions, its impact on the project and the situation is important in terms of labor spent on studies. Total Quality Management in all public institutions, as well as contemporary participatory management approach and implementation of the national education system in the process of habituation occurred. Exchange of training programs, the implementation of student-centered educational programs is a positive development in the process of implementation of TQM. Where leading executives adopted the philosophy of TQM, continuous improvement targeted, small but continuous steps were taken forward, with one study achieved full participation is not possible to reach the success of Total Quality Management practices . The purpose of this study, the Ministry of Education teachers in schools and institutions representative of the institution managers and TQM Total Quality Management efforts to investigate the levels of adoption and implementation. Research, organize training managers and TQM practices of school/institution representative of the teachers' questionnaires were applied to reveal the perspectives for these applications. The study sample Bagcilar district of Istanbul Province, Training Managers and TQM School/Organization Representative are teachers . Executive survey of 17 questions, the teacher questionnaire consisted of 15 questions . Surveys , SPSS Statistics Programme 13:00 evaluated. The results of the research supported by tables of percentages and frequencies. As a result of these evaluations, conclusions are reached regarding the applicability of total quality management in educational institutions . These research findings have resulted in various suggestions.