Okul yöneticilerinin çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu yer değişikliği uygulamalarına yönelik algılarının belirlenmesi (İstanbul İli Kadıköy İlçesi Örneği)
Determination of the perceptions of the school administrators on the application of mandatory change of service place based on the service year
- Tez No: 425639
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ETEM LEVENT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul, yönetici, zorunlu yer değişikliği, çalışma süresi, algı, School, administrator, mandatory change of service place, service year, perception
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma; İstanbul ili Kadıköy ilçesi sınırları içerisinde bulunan okul yöneticilerinin, çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu yer değişikliği, uygulamalarına yönelik algılarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın örneklemini 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul ili, Kadıköy ilçesinde görev yapan 77 yöneticiden oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla ?Okul Yöneticilerinin Çalışma Sürelerine Bağlı Olarak Zorunlu Yer değişikliği Uygulamalarına Yönelik Algılarının Belirlenmesi? anketi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında okul yöneticilerinin, ankette hazırlanan önermelere katılım dereceleri incelenmiş ve okul yöneticilerinin demografik özelliklerinin zorunlu yer değişikliği uygulamaları hakkında tutumları farklılaşma yaratıp yaratmadığı araştırılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı Mann Whitney-Utesti, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H-Testi kullanılmıştır. Araştırmada okul yöneticilerinin, atama formu kriterleri hakkındaki algılarının, bazı demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği ve çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu yer değişikliği uygulamaları hakkındaki, yönetici algıları ile kişisel özellikleri arasındaki farklılıklar incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is intended for the determination of the perceptions of the school administrators serving within the boundaries of Kadıköy Township of Istanbul Province on the application of mandatory change of service place based on the service year. The sample group of this study is made up of 77 administrators serving in Kadıköy Township of Istanbul Province for the Training and Education Year of 2012-2013. For the purpose of collecting data, ?The questionnaire for the determination of the perceptions of the school administrators on the application of mandatory change of service place based on the service year? has been used in this research. Within the scope of the research, it was reviewed to what extent the school administrators agree on the propositions presented in the questionnaire and if the demographic properties of the school administrators create differentiations on their attitudes about the application of mandatory change of service place. The data obtained in this research were analyzed by using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) program. Definitive statistical methods (number, percent, average, ?DETERMINATION OF THE PERCEPTIONS OF THE SCHOOL ADMINISTRATORS ON THE APPLICATION OF MANDATORY CHANGE OF SERVICE PLACE BASED ON THE SERVICE YEAR? Sezgin ALBAYRAK Postgraduate Thesis, Master of Educational Administration and Supervision Advisor: Assistant Prof. Dr. Etem LEVENT August 2013, 90 Pages standard deviation) were used to evaluate the data. When comparing the quantitative data, Mann Whitney U-test was used to compare the difference between two groups and in case of more than two groups, Kruskal Wallis H-Test was used to make an intergroup comparison of the parameters. In this research, it was reviewed whether the perceptions of the school administrators on the criteria given in the appointment form show differences according to their demographic properties as well as the differences between the perceptions of the school administrators on the application of mandatory change of service place based on the service year and their personal characteristics.