Suriyeli sığınmacıların Gaziantep yerel basınında temsili
Represantation of Syrian refugees in Gaziantep local press
- Tez No: 425654
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT YÜCEBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Medya, Suriyeli sığınmacı, Gaziantep yerel basını, İdeoloji, Söylem, Media, Syrian refugees, Gaziantep local press, Ideology, Discourse
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gaziantep yerel basınında Suriyeli sığınmacıların temsilini içeren haber incelemeleri vasıtasıyla sığınmacıların toplumsal algılanış ve konumlanışının medya aracılığıyla nasıl meydana getirildiğini açığa çıkarmaktır. Günümüzde medya, gerek yazılı gerek görsel yönüyle kitlelere aktardığı haber pratikleri yoluyla türlü inşaların da meydana getiricisi güçlü bir aygıt işlevi görmektedir. Medyanın ideolojik yapısı, haber üretim sürecinde özellikle söylemler yoluyla açığa çıkmakta, temsil edilen özneler bu söylemler yoluyla kitleye çeşitli iletilerle aktarılmakta, bu iletiler de alıcının özneleri algılayışı ve değerlendirişinde büyük rol oynamaktadır. Bu anlamda medya, tüm öznelerin yansıtılış ve sunuluşunda olduğu gibi sığınmacıların algılanışında da önemli bir güce sahiptir. Medyada sığınmacıların hangi yönlerden ve ne şekilde inşa edildiğini anlamlandırabilmek amacıyla literatür taraması yapılarak, çalışmanın“yöntem ve örneklem”bölümünde“eleştirel söylem çözümlemesi”tekniği kullanılmıştır. Bu teknik yoluyla medyada sığınmacıların konumlanışı detaylı olarak incelenmeye ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Bu şekilde, Suriyeli sığınmacıların Gaziantep yerel basınında işlenen haberler yoluyla medyada nasıl temsil edildiği analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how the social perception and positioning of the refugees are created via media by examining the news in the local press including the representation of Syrian refugees. Today, Media, both with its written and visual aspect, functions as a powerful instrument creating many perceptions by means of the news it reaches the masses. The ideological role of the Mass Media becomes evident especially through the expressions during the process of producing news and the notion about these subjects being represented is conveyed through various mass medium by playing a significant role on the receiver's perception and evaluation of subjects. In this sense, Mass Media has an important effect in the perception of refugees as such in the reflection and presentation of all subjects. In order to make sense of how the refugees are represented in the Media, a literature review was made and“Critical Discourse Analysis”technique was used in“method and sampling”part of the study. By means of this technique, the positioning of the refugees in media was endeavored to be analyzed and interpreted comprehensively. In this manner, it was aimed to analyze how Syrian refugees are represented in Media through the news reported in Gaziantep local press.