Türklerde ölü aşı
Turks in food of the dead
  1. Tez No: 425653
  2. Yazar: NESLİHAN DOĞMUŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Ölü aşı, Taziye, Cenaze Töreni
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Türkler gelenek ve göreneklerine bağlı bir millettir. Bu çalışmamızda ölüm gibi büyük ve acı bir olay karşısında Türk insanının hayatının nasıl etkilendiği ve uyguladıkları farklı adetler araştırılmıştır. Türklerde ölüm hadisesi karşısındaki uygulamalar tarihi seyirde adet haline gelmiş ve günümüze kadar uygulamalar devam etmiştir. Toplumsal birlikteliği besleyen ritüeller, dinsel törenlerde ölen kişinin toplumsal statüsüne göre çeşitli adet ve gelenekler halinde yapılmaktadır. Geçmişten günümüze Anadolu'da ölenin dinsel törenlerle ve yemeklerle hatırlandığı belirli günler vardır. Çalışmamızda bu adet ve törenlerin ilk ortaya çıkış örneklerinden hareketle, günümüze kadar tarihi seyri incelenmiş olup adetlerin bölgesel farklılıkları, değişimlerin toplum üzerindeki etkileri araştırılıp, kaynak kişilerle görüşülerek değerlendirilmiştir. Çalışmamızda ortaya çıkan kültürel değerlerin değişen koşullara uyumları incelenmiştir. Kaynak kişilerden ölüm aşı ile ilgili önemli bilgiler ve uygulama bakımından örnek olabilecek somut örnekler elde edilmiştir. Yapılan araştırma ve incelemenin ardından ölüm aşı uygulaması ve aşları çeşitli görsellerle tanıtılmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish people are connected to their traditions and customs. İn this survey we searched that how Turkish people are affected from death, in tragic event and what they do in a death situation. Turkish people have had customs and applied these customs throughout the history. This rituals enforce communalunity and they have been changing according to death people's community status. During the history there have been certains days in Anatolia on which the dead people are remembered. İn this survey we will research when these customs morals were first seen and how they developed and changed during the history. Regional differences of the customs and their effects on community will be researched by talking the source people. Cultural values which appear in the survey will be compared to changed conditions and their comformity researched. Some concretein formation was obtained from the source people about the death meal and its application. We tried to show the death meal aplication and the meals by using different visuals after some investigation. KeyWords: death, food of the dead,Condolence, Funeral ceremony