1824-1834 tarihleri arasında Gaziantep'te sosyal, siyasi ve iktisadi yapı (142 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili metin transkripsiyonu ve değerlendirmesi s.1-253)
Social, political and economic situation in Gaziantep between 1824–1834 ( Transcription and analysis of Judicial Records, number 142 of Gaziantep p. 1-253 )
  1. Tez No: 425677
  2. Yazar: LEYLA AKCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'iye Sicili, Gaziantep, Osmanlı, Judicial Records, Gaziantep, Ottoman
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 491
Özet
Şer'iyye Sicilleri Osmanlı Devleti içerisinde var olan sosyal, kültürel, ve iktisadi hayatı günümüze taşıyan ve bize önemli bilgiler veren bu yönüyle geçmişe ışık tutan çok değerli yazılı kaynaklardan biridir. Osmanlı mahkemelerinde kaydedilen bu kıymetli belgeler kaleme alındıkları dönem ve bölge ile alakalı geniş ve önemli bilgiler içermektedir. Çalışmamız, Türk tarihi ve kültürü açısından büyük bir öneme sahip olan Şer'iyye Sicillerinden H.1239-1249/M.1824-1834 tarihlerini kapsayan Gaziantep'te kaydedilen Şer'î mahkeme kayıtlarını içermektedir. Toplam 456 sayfadan oluşan bu sicil defterinin 1-253 sayfa aralıklarını çalışma konumuz yaptık. Bu belgelerin 118 adedi hukuki içerikli, 288 adedi ise idari içerikli belgelerden oluşmakta olup toplam 406 adet belge bulunmaktadır. Defter tek taraflı kullanılarak merkezden gelen arzuhaller, nişân-ı şerîfler, fermanlar ve buyruldular gibi idari içerikli belgeler ile miras, nafaka, vasi tayini, boşanma, alacak verecek gibi hukuki içerikli belgeler karışık halde kaydedilmiştir. Bu defter doğrultusunda dönemin Gaziantep'inin idari, sosyal, kültürel, ekonomik durumu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Transkripsiyonu yapılan belgelerin konuları, içerikleri, diplomâtik özellikleri, hicri-miladi tarihleri ve kısa belge özetleri tek tek tüm belgeler için ayrı bir tablo içerisinde sunularak okuyucuya kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Judicial Records of Ottoman Empire one of the most importmant written sources which are give us very important information about social, cultural and economical life of Ottoman Empire. These documents which are written at Ottoman courts contain important information about the period and place to which they belong. This study contains records of Shariah between H.1239-1249/M.1824-1834 and Shariah held in Gaziantep which have great importance in terms of Turkish history and culture. Total 456-page book, this registry contains 288 administrative and 118 legal documents, a total of 406 pieces. Using one-sides of the notebook, administrative documents such as petitions, firmans and buyruldus were recorded on the first side; legal documents such as administrative heritage, child support, guardianship determination, divorce, loans were recorded on the other side of the notebook. In the light of this book, Gaziantep's administrative, social, cultural, economic status in that period were investigated. Transcriptions of the documents were classified, and criticism has been subject to evaluation. Transcription of the contents of documents, diplomatic properties, AH and Gregorian dates with brief summaries of the document are presented in a separate table for each document to make it understandable to the readers.