Sosyo-kültürel strateji ve projelerin PKK ile mücadelede etkisi
The effect of socio-cultural strategy and projects on struggle with PKK
- Tez No: 425678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AĞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Terörle mücadele, Strateji, Sosyo-Kültürel, Counter Terrorism, Strategy, Socio-cultural
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Türkiye yaklaşık 30 yıldır ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı ve bölücü terörle mücadele etmektedir. Bu mücadelede her iki taraftan kaç kişinin öldüğü, kaç kişinin yaralandığı ve maliyetinin ne olduğu net olarak bilinmemektedir. Terörle mücadelede başarı için ortaya konan kavramlar ve stratejiler uygulamada ne kadar karşılığını bulduğu ise tam bir tartışma konusudur. Terörle mücadele adına son yıllarda özellikle sosyo-kültürel alanlarda bölge halkına yönelik çalışmalar dikkati çekmektedir. Bu çalışmada, günümüze kadar sosyo-kültürel alanda ayrılıkçı ve bölücü terörün önlenmesi maksadıyla ortaya konmuş projeler; raporlar, istatiksel veriler, üst düzey devlet yetkililerinin yazılı ve sözlü beyanları ışığında analiz edilmiş, başarı durumları belirlenmiş ve bu alanda yapılması gereken projeler ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışma neticesinde terörü önlemeye yönelik ortaya konan sosyo-kültürel projelerin terörü önlemede olumlu yönde etkili olduğu ancak tek başına yeterli olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Turkey has struggled with separatist and disrupter terror which is threatened national security about 30 years. In the struggle, nobody knows how many people are died, get injured both of two sides and how much cost of it. The notions and strategies, which are revealed for being successful in struggle of terrorism, have still an argument whether it is enough for stopping terrorism or not. In recent years, for the sake of struggle with terrorism, especially studies of socio-cultural fields for local community are remarked. In the study, in the field of socio-cultural projects, reports, statistical data, which all of them are intended to hinder separatist and disrupter terrorism, are analyzed in the light of senior state authorizer's oral and written declarations. In addition to this, achievement status is determined and projects made in this field are showed up. At the result of this study, socio-cultural projects, which are intended to hinder the terrorism, are created positive effects to restrain but it shows that these projects are not enough alone.